Podujatie potvrdilo, že aj my máme výborných výrobcov syrov. Na jarmoku sa však jedlo aj očami. Najkrajšiu syrovú misu pripravili syrárky z Bánoviec. „Ľudia sa mohli presvedčiť, že aj u nás sa vyrábajú kvalitné syry porovnateľné so zahraničnými,“ povedal Karol Herian, odborný poradca cechu bryndziarov. Najchutnejším favoritom bol prekvapivo ovčí hrudkový syr, na druhom mieste skončila 100 % ovčia bryndza, oba výrobky sú z obce Novoť na Orave.
Syrári mali za úlohu vytvoriť aj krásne misy, najviac sa páčila svadobná torta z Bánoviec. „Bežne vyrábame bánovskú tortu, pre toto podujatie sme vytvorili slávnostnejšiu formu. Všetky ozdoby sme vyrobili výlučne zo syra,“ povedala majsterka syrárne Beatrix Dolníková (42). „Trvalo nám to zhruba tri hodiny, robili sme ju tri. Je z pareného syra, všetko sme tvarovali z horúceho cesta. Dosť to pálilo, ale námaha stála za to,“ dodala ocenená syrárka.