Podujatie bolo súčasťou už 22. ročníka jarnej gastronomickej výstavy cukrárenských výrobkov jedál a slávnostných tabúľ v Starom Smokovci. V Tatrách sa predstavili študenti zo Slovenska, z Česka a Poľska. Zručnosť a kreativita, s ktorou sa prezentovali, potvrdila, že v našich školách vyrastajú nadaní cukrári, kuchári a čašníci. „Idú so svetovými trendmi, pripravujú krásne cukrárenské výrobky, misy pre 8 osôb, lákavé vegetariánske dobroty, či päťchodové menu,“ povedal šéf Tatranského klubu Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov František Turek, ktorý podujatie pripravil.
O to smutnejšie je, že veľa z umenia týchto talentov doma možno ani neuvidíme. „Naša gastronómia je slabo ohodnotená. Myslím, že 70 % žiakov, ktorí ukončia školu, skončí v zahraničí alebo na podpore. Je ťažké zamestnať kuchára bez praxe, každý chce len hotového,“ vysvetlil Turek.