A potom zachovávaj tradície! K tým slovenským na Veľkú noc určite patrí poriadny kus údenej rolky s tradičným majonézovým šalátom. Zálusk na bravčové si robili aj dvaja čitatelia, ktorí nezávisle od seba nakoniec sklamane skonštatovali: kde to mäso vidíte?!
"S manželom sme chceli stráviť tradičné "slovenské" Veľkonočné sviatky. Nákup údeneho mäsa v supermarkete nám ale všetko pokazil," spomína Sara. "Mäso som vybrala z obalu, nechala variť, po uvarení som stiahla z mäsa sieťku a celé sa to rozpadlo na kúsky. Žiaľ, nešlo o mäso, ale iba o odpad šliach a stlačenej slaniny," hovorí o rolke z dielne púchovského výrobcu nespokojná čitateľka.
Po Veľkej noci nevie slovenským výrobcom prísť na meno ani čitateľ, ktorý siahol po údenom od humenského výrobcu. "Pozrite si, aké kvalitné mäsové výrobky sa nehanbí uvádzať na trh. Výrobok na obrázku takmer neobsahuje žiadnu svalovinu, ale je to zmes šliach a tučného mäsa. 75 % výrobku bolo nepoužiteľných. Drzosť výrobcov už presahuje všetky hranice, v tomto prípade ide aj o zavádzanie zákazníka - výrobca deklaruje bravčové plece a v skutočnosti predáva niečo úplne iné," hnevá sa zákazník. Oprávnene?
Na názor sme sa spýtali naslovovzatého odborníka, ktorý má pre ukrivdených spotrebiteľov jasný odkaz: čítajte obaly! "Pozor by si mali dávať predovšetkým na obsah mäsa, pretože to je najdrahšia zložka mäsového výrobku a výrobca je povinný pomer použitých surovín uviesť na etikete. Takže je potrebné študovať údaje na obale nielen čo sa týka doby spotreby, ale aj samotného zloženia výrobku," upozorňuje Peter Šimko, námestník pre vedu a výskum z Výskumného ústavu potravinárskeho.
Potom sa nemožete čudovať, že vám po uvarení 65 %-nej rolky vypadnú zo sieťky negustiózne franforce údeného. "Podiel mäsa jednoznačne ovplyvňuje vlastnosti výrobku pri varení. Jednak v štruktúre, jednak v „pustení“ vody, t.j. straty pri tepelnom opracovaní sú podstatne väčšie v prípade mäsového výrobku s prídavkom látok nemäsového pôvodu," potvrdzuje Šimko. Nemusíte teda zanevrieť na tradície ani slovenských výrobcov, stačí si len z toho kvanta produktov vyberať tie kvalitnejšie (s čo najvyšším podielom mäsa).