Obvykle ich síce nebýva plný les, ale skúsení hubári majú svoje odskúšané miesta. Ak sú v lese vhodné podmienky, dajú sa nazbierať v hojnom počte. Hubárskemu nadšencovi Ľudovi Petrášovi (54) sa ich počas víkendu podarilo nájsť viac ako sto.
„Mám svoje osvedčené miesta v okolí Prešova. Vždy, keď sa oteplí, idem pozrieť, či smrčkovce, alebo smaržle, ako ich voláme na východe, už vykukli,“ hovorí dlhoročný hubár. Skúsenosti mu vravia, že smrčkovce obyčajne začínajú rásť v závere marca. Aj vlani tomu bolo tak. „Tohtoročný marec však bol veľmi suchý a aj preto sa oneskorili a začali sa objavovať až v prvej tretine apríla. Je ich však viac ako minulý rok a ak bude dobré počasie, predpokladám, že sa budú dať zbierať ešte minimálne mesiac,“ tvrdí Ľ. Petráš.
Podľa neho sú predpokladom na rast smrčkovcov dva faktory. „V lese nesmie byť sucho, ale zároveň musí byť teplé počasie. Teraz sa trochu ochladilo, takže predpokladám, že rast sa trochu spomalí, ale predpoveď na najbližšie dni je znova optimistická, takže sa do lesa určite vrátim,“ prízvukuje hubár, ktorý smrčkovce pripravuje na viaceré spôsoby. Pripraví si z nich praženicu či polievku.
„Ale mimoriadne chutné sú aj vtedy, keď klobúčiky oddelíte a naplníte syrom alebo mäsom a dáte ich zapiecť do rúry. Spotrebovať sa dajú aj nožičky, ktoré môžete nakrájať a pridať do plnky, alebo nimi možno dochutiť napríklad guláš,“ zakončil Ľ. Petráš, ktorý so smrčkovcami aj experimentuje. Jeden z nich zasadil do kvetináča a teraz čaká, či mu ešte podrastie.