Ani vo varení a pečení sa fantázii medze nekladú. Aj klasický veľkonočný baranček sa dá upiecť trochu inak. Dokonca ešte jednoduchšie! "Chcela by som čitateľom poradiť ako upiecť veľkonočného barančeka, na ktorého ani netreba špeciálnu formu," napísala nám. Pečenie, podľa čitateľky, vôbec nie je náročné. "Moja dcérka Beátka sa vždy teší na tvarovanie a vytváranie kudrliniek. No a najviac sa tešia naši chlapi, keď ho ochutnávajú a ochutnávajú," smeje sa Lenka.
Veľkonočný baranček
Suroviny:
• 500 g polohrubej múky
• 50 g práškového cukru
• 200 ml mlieka
• 75 g masla
• 1 vajce
• 1 kávová lyžička soli
• droždie
• 50 ml mlieka
• 1 kávová lyžička cukru
• 1 vajce na potretie
• práškový cukor na posypanie
Postup:
Najprv si pripravíme kvások: Rozdrobené droždie zmiešame s cukrom a vlažným mliekom. Potom sa pustíme do prípravy cesta: Všetky suroviny zmiešame s kváskom vo väčšej misky. Zmes vymiesime na hladké cesto tak, aby sa odlepovalo od stien misy. Povrch cesta posypeme múkou a dáme na teplé miesto kysnúť 30 až 60 minút.
Z vykysnutého cesta odoberieme asi štvrtinu cesta. Zo zvyšku cesta tvarujeme malé guľaté "slimáky" a ukladáme ich na plech vystlaný papierom tesne vedľa seba do tvaru barančeka. Prípadne "slimáky" môžeme naplniť aj plnkou (makom, lekvárom, tvarohom...) Z odloženého cesta vytvarujeme hlavu, ucho, nohy a chvost.
Nakoniec barančeka potrieme vajíčkom, necháme ešte trochu podkysnúť a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme 30 minút pri teplote 180 °C.