Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.04.2012 08:00 | Tip od Vás | Slovensko

Chutný tip: Prekvapte originálnym barančekom bez formy

Prípravy na Veĺkú noc vrcholia! Čo tak si pripraviť aj tradičného veľkonočného barančeka trochu inak? Napríklad podľa receptu čitateľky Lenky Šályovej.

Ani vo varení a pečení sa fantázii medze nekladú. Aj klasický veľkonočný baranček sa dá upiecť trochu inak. Dokonca ešte jednoduchšie! "Chcela by som čitateľom poradiť ako upiecť veľkonočného barančeka, na ktorého ani netreba špeciálnu formu," napísala nám. Pečenie, podľa čitateľky, vôbec nie je náročné.  "Moja dcérka Beátka sa vždy teší na tvarovanie a vytváranie kudrliniek. No a najviac sa tešia naši chlapi, keď ho ochutnávajú a ochutnávajú," smeje sa Lenka.

Veľkonočný baranček

Otvoriť galériu

Suroviny:

• 500 g polohrubej múky

• 50 g práškového cukru

• 200 ml mlieka

• 75 g masla

• 1 vajce

• 1 kávová lyžička soli

• droždie

• 50 ml mlieka

• 1 kávová lyžička cukru

• 1 vajce na potretie

• práškový cukor na posypanie

Postup:

Najprv si pripravíme kvások: Rozdrobené droždie zmiešame s cukrom a vlažným mliekom. Potom sa pustíme do prípravy cesta: Všetky suroviny zmiešame s kváskom vo väčšej misky. Zmes vymiesime na hladké cesto tak, aby sa odlepovalo od stien misy. Povrch cesta posypeme múkou a dáme na teplé miesto kysnúť  30 až 60 minút.

Otvoriť galériu

Z vykysnutého cesta odoberieme asi štvrtinu cesta. Zo zvyšku cesta tvarujeme malé guľaté "slimáky" a ukladáme ich na plech vystlaný papierom tesne vedľa seba do tvaru barančeka. Prípadne "slimáky" môžeme naplniť aj plnkou (makom, lekvárom, tvarohom...) Z odloženého cesta vytvarujeme hlavu, ucho, nohy a chvost.

Otvoriť galériu

Nakoniec barančeka potrieme vajíčkom, necháme ešte trochu podkysnúť a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme 30 minút pri teplote 180 °C. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Rakúsko pozná víťazov volieb: Horúci favorit v smútku! Obrovské rozdiely v počtoch hlasov
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (vľavo) si podáva ruku s ruským prezidentom Vladimirom Putinom počas ich stretnutia v Astane.
Povedal to otvorene! Erdogan plánuje s Putinom veľké veci: Aha, do čoho chcú investovať
Ilustračné foto.
ROZHOVOR s Ježišom? V tejto kaplnke predstavili unikátny EXPERIMENT! Tomu nebudete veriť
steelwork
Na robotníka sa v práci zrútila strecha: Zahynul na mieste! Zovrie vám srdce, čo práve opravoval
Vážna nehoda na diaľnici D2.
Foto
Vážna NEHODA na diaľnici D2: Kamión sa zrazil s autami! Jedno skončilo na STRECHE, zasahoval vrtuľník
Manželstvo Cory a Ralfa Schumachera je už minulosťou.
Dráma v rodine Schumacherovcov: Zrútenie, záchvaty paniky a liečenie!
Cloe-up view of a pharmacist hands holding merchandise.
Hrozí na Slovensku výpadok liekov?! ŠÚKL prezradil, aká je situácia
ilustračné foto
Masívny útok na Izrael: Rozozvučali sa sirény, oblohu zaplavil ROJ dronov! Zasiahli aj...
vojak
Európa sa pripravuje na VOJNU: Konať začalo už aj Česko! Pre ľudí chystajú...
ilustračné foto
Muža vyhlásili za mŕtveho, v krematóriu nastal ŠOK: PREBRAL sa pred spopolnením?! Potom nasledoval ZVRAT
Šlaci a Nina Kronefaff
Páni, odpustite si tieto komentáre, nikdy neviete čím si tá druhá osoba prechádza
Closeup image of a woman and a man clinking coffee cups together in cafe
Pijete kávu hneď po prebudení? Veľká chyba! Odborníci varujú, aby ste s tým PRESTALI