Nie všetko, čo sa tvári ako syr syrom naozaj je. V mnohých prípadoch ide o tzv. analógy alebo syrové náhrady, ktoré chutia ako blato. Mliečny tuk je v nich nahradený rastlinnou zložkou. Prečo? Samozrejme preto, lebo rastlinná zložka je oveľa lacnejšia. Obalom sa však tento "syrový falzifikát" od pravého syra vôbec nemusí líšiť. Názov však väčšinou neobsahuje slovo "syr".
"Zákazník často nevie, že ide o imitácie. Vzhľadom sa náhrady vôbec nemusia líšiť, o to viac, keď ich výrobca zabalí do podobných obalov a tvarov," povedal český odborník na mlieko a mliečne výrobky Jiří Kopáček pre blesk.cz. "Ak výrobca nahradil niektorú zo základných zložiek mlieka nemliečnou zložkou, potom už sa výsledok nemôže volať syr, maslo, smotana alebo jogurt. A je jedno, akú veľkú časť nahradil. Aj keby to urobil len v jednom percente objemu, tak to musí zákazník vidieť aj v názve," vysvetlil Kopáček. Správne sa tieto imitácie syrových výrobkov nazývajú napríklad potravinový výrobok, tavený krém, tavený výrobok, fermentovaný výrobok a podobne. Niektorí výrobcovia tieto názvy používajú, no nerobia to všetci.
Aké sú vaše skúsenosti so syrmi v regáloch slovenských obchodov? Vždy sa zhodovala chuť s informáciami uvedenými na obale? Podeľte sa s nami o tom na tip@novycas.sk.