Pomerne teplé počasie im znemožňovalo zber ľadového vína, za ktoré si priviezli z významných svetových súťaží nejedno ocenenie. Chladné počasie ich teda konečne pustilo do vinohradov.
Topoľčianski vinári museli čakať na vhodné mínusové teploty. „Takto neskoro sme doteraz hrozno na ľadové víno ešte nikdy nezberali. Vína bude asi o tretinu menej ako po iné roky, hrozno nám začali ozobávať vtáci. Napriek tomu víno bude kvalitné, lebo má cukornatosť 33 stupňov, čo je veľmi dobré,“ prezradil Miloš Ševčík, výrobný riaditeľ vinárskych závodov.
Zozbierali asi 8-tisíc kilogramov. Ešte predtým zozbierali topoľčianski vinári aj rovnaké množstvo hrozna na slamové víno, ktoré sa nepodarí vyrobiť každý rok. Podľa slov riaditeľa by však malo byť tiež veľmi dobré, pretože hrozno je pekné, zdravé a aj dostatočne sladké.