Za majstrovské ovládanie remesla má na konte viacero ocenení. Pre Nový Čas prezradila svoje rady, ako si tieto tradičné vianočné koláčiky pripraviť.
„Dôležité je, aká je stará múka, veľkosť a hustota vajec. Med nesmie byť scukornatený či horúci,“ upozorňuje pernikárka. Teplota všetkých surovín má byť rovnaká. Odporúča ich mať preto deň pred pečením v jednej miestnosti. „Ak chcete, aby vám medovníčky na stromčeku čo najdlhšie vydržali, vyberajte si ten recept, kde je väčší pomer medu. Naopak, tie s menším množstvom medu sú vhodnejšie na jedenie,“ dodala Mária.
Niektoré ozdoby sú z cesta bez sódy bikarbóny, vtedy sú tvrdšie. Cukrárka z Turca odporúča vybrať cesto z chladničky deň pred pečením, aby zmäklo. „Ak sa toto dodrží, medovníčky sa podaria,“ vraví.