S vedomím, že len málo spotrebiteľov študuje zloženie výrobku, ponúkajú čokolády, ktoré ale s tou pravou nemajú nič spoločné! Výrobcovia často v snahe ušetriť nahrádzajú kvalitné kakaové maslo rastlinnými tukmi alebo kakaovým práškom a taká cukrovinka má potom od čokolády poriadne ďaleko.
Skutočná horká čokoláda musí obsahovať minimálne 35 % kakaového masla alebo hmoty, u mliečnej a bielej čokolády je to 25 %. Oproti tomu kakaová pochúťka obsahuje len kakaový prášok a stužené rastlinné tuky. "Výrobcovia cukroviniek môžu používať rastlinné tuky ako čiastočnú náhradu kakaového masla len v množstve 5 % a, samozrejme, potom musia na obale zreteľne uviesť, že čokoláda vedľa kakaového masla tieto tuky obsahuje," povedala pre blesk.cz výživová poradkyňa Jana Vašáková.
Rovnako potvrdila, že čokoládové náhrady nie sú vhodné pre dospelých, nieto ešte pre deti. "Pri nákupe čokoládových cukroviniek sledujte pozorne informácie uvedené na obale. Obsah kakaa by mal byť aspoň 50 %. Pri lacných čokoládach sa vyhýbajte predovšetkým cukru uvedenému na prvom mieste a iným tukom, ako je kakaové maslo," dodala J. Vašáková.