Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.11.2011 14:00 | Tip od Vás | Slovensko

Váš odkaz lekárom: Ak chcete vysoké platy, robte si svoju prácu poriadne!

Za čo chcú vysoké platy? Naši čitatelia sa na základe vlastných skúseností zhodujú, že lekári si vyššie platy nezaslúžia. Platí však: Nie je lekár ako lekár!

Pacienti sú obeťami. Prečo by mali zarábať viac iba lekári? Slováci sú na lekárov poriadne nabrúsení. Štrajku a požiadavok na zvyšovanie platov už majú plné zuby. Ich skúsenosti s doktormi totiž nie sú najlepšie.

"Chcela by som vidieť lekára, ku ktorému prídete na preventívnu prehliadku a všetko, na čo máte nárok aj dostanete. Maximálne vám zmeria tlak a zoberie krv. Stále musíte pripomínať´ na čo máte nárok. Negatívnu skúsenosť mám aj s detskou lekárkou, ktorá má minimálne 30- ročnú prax. Príznaky bežných chorôb ako nádcha alebo zápal priedušik hľadá v knihe, v druhej knihe hľadá zodpovedajúci liek. Takýmto lekárom treba zvýšiť platy?" tlmočí svoju skúsenosť Zuzana.

Roman z Banskej Bystrice má s lekármi tiež negatívny zážitok. "Lekári sú neochotní. Moja dcéra si s obrovskými bolesťami musela dať predpísať lieky k detskému gynekológovi, ktorý ordinuje každý druhý týždeň v pondelok a piatok. Čakala, lebo nikto iný jej recept nechcel vystaviť."

"Niektorí možno zarábajú naozaj málo, no nie je ich veľa. Takmer Každý lekár chodí na drahé dovolenky, majú autá, parádne domy. Biedu určite netrú," myslí si čitateľ z Trebišova. "V Trebišove má lekár ordinačné hodiny od 7:30 do 12:00, potom má hodinový obed a od 13:00 do 15:30 si vybavuje administratívu. V skutočnosti však pán doktor chodí do práce o 9:30, dá si kávičku a ordinovať začne o desiatej. O dvanástej zmizne na obed a už sa nevráti. Za čo chce potom zvýšenie platu? Ak chcú lekári zarábať viac, tak nech si robia svoju prácu poriadne. Myslím si, že obyčajný človek niekedy pracuje oveľa viac a za oveľa menej peňazí," uzatvára.

Na krátku pracovnú dobu niektorých lekárov reaguje aj Martin. "Pracovná doba samotného šéfa odborov je maximálne sedem hodín a štyri dni v týždni. Takú pracovnú dobu by som chcel mať aj ja...a ešte si pýtať aj viac peňazí." Podľa Evy, však netreba hádzať všetkých lekárov do jedného vreca: "Nie je lekár ako lekár. Chirurgom a iným sálovým lekárom jednoznačne áno. No podľa mňa sú podceňované aj iné profesie."

S názorom, že nedocenení nie sú iba doktori súhlasia aj ďalší: "Prečo by mali zvýšiť platy iba lekárom? Taká zdravotná sestra robí ešte viac ako lekár. Ak zvýšia platy lekárom, tak nech ich zvýšia každej profesii," myslí si Andy. "Nech pokojne pridajú lekárom, ale nech potom zarábajú viac aj učitelia, ktorí sa denne trápia s našimi deťmi. Aj iní študovali a každý je vo svojom zamestnaní za niečo zodpovedný," reaguje Katarína.

Dušan si myslí, že by sa v žiadnom prípade nemali robiť rozdiely medzi lekármi a zvyškom Slovenska: "Som jedným z platiacich do zdravotnej poisťovne a ak by došlo k situácii, že by lekár (odborár) nebol v ambulancii a nebol by kto poskytnúť lekársku starostlivosť, verte tomu, že sám urobím opatrenie, aby ten dotyčný lekár už nikdy neposkytoval starostlivosť, pretože nebude mať čím. Veď ja tiež robím za slovenský plat! Bol by som zvedavý ako by reagoval lekár, keby som mu účtoval za opravu auta podľa euro cenníka."

Podľa čitateľa Petra by sa však nemalo zabúdať na to, že lekári majú v mnohých prípadoch bočné príjmy: "Nie je žiadnym tajomstvom, že lekári bežne dostávajú úplatky, aby sa o pacienta lepšie postarali. Už vôbec nehovorím o benefitoch od rôznych farmaceutických spoločností."

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Smutné správy: Zomrel Karol Kuna († 96), priamy účastník SNP
Slovenská lyžiarka Petra Vlhová.
Fanúšikovia sa tešili márne: Vlhovú tak skoro pretekať neuvidíme!
Oleg M. (vľavo) získal slovenské občianstvo, ale pôvod mal v niektorej z krajín bývalého ZSSR. Barbara († 65) bola družkou majiteľa vinárstva.
Foto
Slovák († 59) v Rakúsku zabíjal pre haraburdy: Svedkovia prehovorili o masakri!
Ilustračné foto.
Rodičov čakal po príchode do zábavného centra šok: TOTO tam ukazujú malým DEŤOM?! Keď to uvidíte, zhrozíte sa
Po uhasení požiaru bolo nájdené telo 64-ročného muža bez známok života.
Foto
Tragický požiar na východe Slovenska: Prišiel muž († 64) o život kvôli tejto chybe?
(Ilustračná foto)
TENTO kraj má problém: Čísla stúpajú, školy prerušujú vyučovanie
Industry Day vo Vojenskom technickom a skúšobnom ústave Záhorie. Na snímke podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD).
Dohode o obrannej spolupráci s USA: Ministerstvo obrany rokuje o zmenách! Prečo?
Vykurovanie
Vykurovacia sezóna je tu: TIETO veci nezanedbajte! Môže vás to stáť život
kráľ Karol III.
Kráľ Karol v šoku, musel si vypočuť DRSNÉ slová: Vráťte nám, čo ste nám UKRADLI!
Náš hokejista Juraj Slafkovský tvorí pár s kanadskou modelkou Angélie.
Absolútne ju nespoznáte: Slafkovského priateľka vytiahla nezvyčajnú hračku!
Jeden z  najčastejších spôsobov ako od vás môžu vymáhať dlhy, je exekúcia na plat.
Na stabilizáciu dlhu využije štát aj hotovostnú rezervu: Ako to bude vyzerať?
Ilustračné foto.
KRITICKÁ situácia v krajine: Ulice sa zmenili na RIEKY! Evakuovali tisíce ľudí