Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.11.2011 14:00 | Tip od Vás | Slovensko

Váš odkaz lekárom: Ak chcete vysoké platy, robte si svoju prácu poriadne!

Za čo chcú vysoké platy? Naši čitatelia sa na základe vlastných skúseností zhodujú, že lekári si vyššie platy nezaslúžia. Platí však: Nie je lekár ako lekár!

Pacienti sú obeťami. Prečo by mali zarábať viac iba lekári? Slováci sú na lekárov poriadne nabrúsení. Štrajku a požiadavok na zvyšovanie platov už majú plné zuby. Ich skúsenosti s doktormi totiž nie sú najlepšie.

"Chcela by som vidieť lekára, ku ktorému prídete na preventívnu prehliadku a všetko, na čo máte nárok aj dostanete. Maximálne vám zmeria tlak a zoberie krv. Stále musíte pripomínať´ na čo máte nárok. Negatívnu skúsenosť mám aj s detskou lekárkou, ktorá má minimálne 30- ročnú prax. Príznaky bežných chorôb ako nádcha alebo zápal priedušik hľadá v knihe, v druhej knihe hľadá zodpovedajúci liek. Takýmto lekárom treba zvýšiť platy?" tlmočí svoju skúsenosť Zuzana.

Roman z Banskej Bystrice má s lekármi tiež negatívny zážitok. "Lekári sú neochotní. Moja dcéra si s obrovskými bolesťami musela dať predpísať lieky k detskému gynekológovi, ktorý ordinuje každý druhý týždeň v pondelok a piatok. Čakala, lebo nikto iný jej recept nechcel vystaviť."

"Niektorí možno zarábajú naozaj málo, no nie je ich veľa. Takmer Každý lekár chodí na drahé dovolenky, majú autá, parádne domy. Biedu určite netrú," myslí si čitateľ z Trebišova. "V Trebišove má lekár ordinačné hodiny od 7:30 do 12:00, potom má hodinový obed a od 13:00 do 15:30 si vybavuje administratívu. V skutočnosti však pán doktor chodí do práce o 9:30, dá si kávičku a ordinovať začne o desiatej. O dvanástej zmizne na obed a už sa nevráti. Za čo chce potom zvýšenie platu? Ak chcú lekári zarábať viac, tak nech si robia svoju prácu poriadne. Myslím si, že obyčajný človek niekedy pracuje oveľa viac a za oveľa menej peňazí," uzatvára.

Na krátku pracovnú dobu niektorých lekárov reaguje aj Martin. "Pracovná doba samotného šéfa odborov je maximálne sedem hodín a štyri dni v týždni. Takú pracovnú dobu by som chcel mať aj ja...a ešte si pýtať aj viac peňazí." Podľa Evy, však netreba hádzať všetkých lekárov do jedného vreca: "Nie je lekár ako lekár. Chirurgom a iným sálovým lekárom jednoznačne áno. No podľa mňa sú podceňované aj iné profesie."

S názorom, že nedocenení nie sú iba doktori súhlasia aj ďalší: "Prečo by mali zvýšiť platy iba lekárom? Taká zdravotná sestra robí ešte viac ako lekár. Ak zvýšia platy lekárom, tak nech ich zvýšia každej profesii," myslí si Andy. "Nech pokojne pridajú lekárom, ale nech potom zarábajú viac aj učitelia, ktorí sa denne trápia s našimi deťmi. Aj iní študovali a každý je vo svojom zamestnaní za niečo zodpovedný," reaguje Katarína.

Dušan si myslí, že by sa v žiadnom prípade nemali robiť rozdiely medzi lekármi a zvyškom Slovenska: "Som jedným z platiacich do zdravotnej poisťovne a ak by došlo k situácii, že by lekár (odborár) nebol v ambulancii a nebol by kto poskytnúť lekársku starostlivosť, verte tomu, že sám urobím opatrenie, aby ten dotyčný lekár už nikdy neposkytoval starostlivosť, pretože nebude mať čím. Veď ja tiež robím za slovenský plat! Bol by som zvedavý ako by reagoval lekár, keby som mu účtoval za opravu auta podľa euro cenníka."

Podľa čitateľa Petra by sa však nemalo zabúdať na to, že lekári majú v mnohých prípadoch bočné príjmy: "Nie je žiadnym tajomstvom, že lekári bežne dostávajú úplatky, aby sa o pacienta lepšie postarali. Už vôbec nehovorím o benefitoch od rôznych farmaceutických spoločností."

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Asteroid bol prvýkrát spozorovaný 7. augusta.
Na oblohe sa zjavila záhadná hviezda, ľudia dostali paniku: Blíži sa príchod Mesiáša?!
Český premiér Petr Fiala.
Babiš uzavrel dohodu so Slovenskom o kauze ŠtB: Český premiér ostro zareagoval!
(ilustračné foto)
Hokejový svet zasiahla smutná správa: Navdždy odišiel legendárny útočník
Moldavská prezidentka Maia Sanduová hlasuje vo volebnej miestnosti v Kišiňove.
Výsledky referenda sú známe, bolo to tesné! Moldavsko rozhodlo, či vstúpi do EÚ
Parlament bude mať v stredu ceremóniu so 150 zvolenými poslancami.
Ako by dopadli voľby v októbri? Tieto strany by ostali pred bránami národnej rady
Na snímke zľava britský premiér Keir Starmer, nemecký kancelár Olaf Scholz, americký prezident Joe Biden a francúzsky prezident Emmanuel Macron sa rozprávajú pred stretnutím v Berlíne.
Poliaci zúria! To, čo spravili Nemci, bolo podľa nich veľkou chybou
Tíndžerka plače vo svojej izbe (ilustračná fotografia).
Ohavný prípad! 10-ročné dievča OTEHOTNELO: Keď mama zistila, čo sa stalo, zrútil sa jej svet
(ilustr. foto)
Chcete sa zbaviť nadobro pavúkov v domácnosti? 3 RADY, ktoré ich udržia preč od vašich domovov
Na snímke zľava diplomatka Ľubica Karvašová, podpredseda hnutia Progresívne Slovensko (PS) Michal Truban, predseda PS Michal Šimečka, expremiér a líder kandidátky PS vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) Ľudovít Ódor a moderátorka Veronika Cifrová Ostrihoňová.
Podľa Progresívneho Slovenska sa premiérovi nechce vládnuť: Toto má byť dôkazom!
Hokejisti Košíc postúpili do semifinále.
Foto
Fanúšikovia sa tešili zbytočne: Duel Slovana s Košicami pod holým nebom sa ruší!
Ilustračná fotografia.
Zomrel člen († 66) legendárnej rockovej kapely: Spieval na prelomových albumoch
Na snímke budova horí po ruskom vzdušnom útoku na prístavné mesto Mykolajiv na juhu Ukrajiny.
Rusi opäť útočili na Záporožie: Balistická strela poškodila desiatky domov, hlásia obete!