Slávnemu hrnčiarstvu hrozí zánik. Venuje sa mu totiž len jediný majster hliny Ján Parikrupa (70). Remeslo zdedil po svojom otcovi, no sám nemá žiadneho nasledovníka.
Prvá zmienka o pozdišovských hrnčiaroch pochádza z roku 1416. Preslávili sa i za hranicami Rakúsko-Uhorska. Vďačia za to ložisku mimoriadne kvalitnej hliny neďaleko obce. „Spočiatku sa robili úžitkové výrobky vo farbe hliny. Postupne vznikli typické vzory – karičky a kvetinky na čiernom alebo tmavohnedom podklade,“ hovorí hrnčiar Ján Parikrupa (70), ktorý hline zasvätil 50 rokov.
V rodine Parikrupovcov sa remeslo dedí už 120 rokov, on je piatou generáciou. „Kedysi sme z hrnčiarstva žili. S rodičmi sme každý mesiac narobili za celú áviu. Teraz som jediný. Nemám nasledovníka. No chcem, aby tu zostala nejaká pamiatka. Tak som urobil aspoň malú galériu. Chodia sem už teraz exkurzie a turisti aj z Ameriky,“ dodal hrnčiar.