Webový portál blesk.cz priniesol šokujúce výsledky skúšok, ktoré urobil časopis dTest. Tie ukázali, že v testovaných výrobkoch bola zistená prítomnosť mykotoxínov a u niektorých boli objavené i pesticídy! Naopak, preukázať prítomnosť paradajok bolo oveľa zložitejšie!
Test na prítomnosť mykotoxínov, ktorý svedčí o tom, že časť použitých paradajok bola nahnitá či plesnivá, nedopadol dobre. Vo všetkých 22 testovaných kečupoch boli objavené mykotoxíny! „Hoci išlo len o stopové množstvo, vypovedá to o tom, že výrobcovia si s kvalitou často hlavu nelámu,“ komentuje výsledok šéfredaktorka časopisu dTest Ida Rozová. Najlepšie boli ohodnotené značky Kand, Ketchup sladký, extra a Lidl Mikado, Kečup jemný.
Hodnotenie prítomnosti pesticídov, látok na zneškodňovanie škodcov, síce dopadlo o niečo lepšie, v deviatich vzorkách ale boli objavené.
Kečup z jabĺk, cibule, mrkvy a škrobu V prvej skúške, kde sa zisťoval podiel paradajok v kečupe, šesť výrobkov obdržalo známku nedostatočný. Vyhlášku českého Ministerstva poľnohospodárstva, ktorá sa týka minimálneho podielu paradajkovej suroviny v kečupe, sa niektorí výrobcovia snažia alibisticky obchádzať úpravou názvu na "kečupová omáčka".
„Ako sme zistili, paradajky sa v kečupe najčastejšie nahrádzajú lacnejšou jablkovou dreňou, mrkvou alebo cibuľou, bežný je i prídavok sirupov zo škrobu či modifikovaných škrobov,“ uvádza Rozová.