Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.10.2011 14:00 | Tip od Vás | Slovensko

Železnice na kolenách: Chaos, zavádzanie a minimálne odškodné!

Maximálne vytočení! Slováci na trati Košice - Bratislava prežili niekoľko hodín trvajúcu skúšku nervov, takto to vyzeralo v centre železničnej apokalypsy.

Krátko pred pol šiestou hodinou večer už boli všetci jasní. Pre nehodu na priecestí v Trenčianskych Bohuslaviciach, kde žeriav zavadil o trakčné vedenie, zostali stovky Slovákov uväznení vo vlakoch. A odpovede na otázky, čo sa stalo, ako dlho budeme stáť, neprichádzali.

"Bol to teda riadny chaos. Keď sme sa pracovníkov železníc pýtali, ako sa môžeme dostať domov, povedali nám, že si to máme nejako zariadiť. Hoci sme si cestovné zaplatili a isto nám ho nevrátia," hovorí čitateľka Svetlana.

Otvoriť galériu

S poriadnou dávkou nadhľadu možno povedať, že ani v tomto prípade nie je všetkým dňom koniec. Prvé odškodné si už svojho majiteľa totiž našlo. "Z celej sumy cestovného lístka mi vrátili 66 centov," opisuje svoju skúsenosť Martin, ktorý cestoval z Popradu.

"Bol som jedným z tých šťastlivcov, ktorým sa podarilo doraziť do BA o 21.15, hoci náš plánovaný príchod bol 18:27. Išli sme do pokladne, opýtať sa na odškodné. V rade sme čakali asi pol hodiny, keď som bol tesne pri okienku, pokladníčka zahlásila, že má pauzu a odišla. Nakoniec som sa dostal na rad pri inej pokladni," podelil sa s nami o nekonečnú tortúru vymáhania odškodného čitateľ, ktorý si tak "prilepšil" o smiešnych pár centov. Do týchto chvíľ ŽSSR požiadalo o vrátenie cestovného približne 600 cestujúcich.

Otvoriť galériu

Viac ako kolaps železničnej dopravy a nekonečné minúty na jednom mieste dostala cestujúcich do vývrtky ignorácia zo strany kompetentných. Žiadne vysvetlenie, žiadny pokyn a to všetko po viac ako hodine vysedávania v odstavených vozňoch!

"Sprievodca nám stále opakoval, že do hodiny sa všetko vyrieši. No nakoniec z toho bolo 450 minút. Sedeli sme v tme, zime, bez WC a informácií, až kým vlak nebol znova pripojený k elektrine," opisuje svoju trpkú skúsenosť jedna zo stoviek uväznených cestujúcich.

Otvoriť galériu

"Vedľa nás stál vlak, ktorý dorazil skôr, mal teda aj skôr odísť. Nik z pracovníkov nám však túto informáciu nepotvrdil. Informácie sa šírili len medzi cestujúcimi. Keď sme sa do vlaku, ktorý mal odísť skôr, chceli presunúť, tak na nás sprievodkyňa začala kričať, že do vlaku nemáme preskakovať, lebo je už vypravený," opisuje železničnú nočnú moru čitateľ Dávid.

"Narábali s nami ako s handrami. S naším IC-čkom sme uviazli v Trenčíne. Po hodine mlčania nás presunuli do vedľa odstaveného rýchlika, kde už 2,5 hodiny čakali ďalší cestujúci. Čo tým chceli dosiahnuť, netuším, asi len vzkriesiť planú nádej," rozhorčuje sa Mariana.

Otvoriť galériu

No o tom, že nejaká náhradná doprava existuje, mnohým cestujúcim chýbali informácie. "Po ďalšej hodine sme sa čistou náhodou dozvedeli o možnosti nastúpiť na náhradnú autobusovú dopravu do Nového Mesta nad Váhom. To by však najprv museli nejaké spoje premávať. Absolútna dezorganizácia a nezvládnutie situácie," zhodnotila dianie v meste pod hradom Matúša Čáka naša čitateľka.

"Pre cestujúcu verejnosť bola zabezpečená náhradná autobusová doprava – 6 autobusov, avšak vzhľadom na to, že bola nedeľa večer a najfrekventovanejší čas, navyše vlaky boli plne obsadené cestujúcimi, čakanie na presun NAD trvalo dlhší čas," znelo vyjadrenie železníc v tlačovej správe.

Keď už nie železnice, mimoriadne operatívne zakročili druhí. Vystresovanú situáciu na autobusovej stanici v Trenčíne využili podnikaví jedinci, ktorí sa podľa našej čitateľky zlietli medzi vyhostených cestujúcich ako supy. Z Bratislavy sa dorútil autobus istého súkromníka, ktorý ponúkal odvoz do hlavného mesta za 10 eur na hlavu. Na túto ponuku reagovali predovšetkým študenti iba s trpkým úsmevom.

Otvoriť galériu

Zahanbiť sa nedali ani taxikári, ktorých na preplnenej autobusovej stanici pribúdalo ako húb po daždi. Po viac ako troch hodinách sa spamätali aj kompetentní, ktorí posielali po davy ľudí toľko sľubovanú náhradnú autobusovú dopravu. Avšak uzimených ľudí akoby ani neubúdalo.

Niektorí cestujúci si myslia, že železnice mali úplne stopnúť predávanie lístkov na vlaky jadziace inkriminovaným smerom. Pracovníci železničných staníc, ktorí vydávajú cestovné doklady, sa však zhodujú, že môžu informovať už o existujúcom meškaní, no keď sa stane podobná situácia, nemôžu si byť istí, ako dlho bude trvať oprava, a meškanie vlaku odhadnúť nevedia.

Keď na popradskej stanici vedeli, že situácia v Trenčianskych Bohuslaviciach je komplikovaná, cestujúcich na to upozornili. Tí, ktorí si lístky kúpili skôr, no dozvedeli sa o nehode a našli si náhradnú dopravu, dostali za kúpený lístok naspäť plnú sumu.

Boli ste v niektorom z vlakov aj vy? Ako ste si krátili chvíle? Máte foto z tejto katastrofálnej noci? Ozvite sa! Vaše skúsenosti a fotky posielajte na tip@novycas.sk a 0918 620 001!

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Desivá nehoda sa stala pred očami hlavného organizátora cyklojazdy.
Foto
Horor pred očami organizátora cyklojazdy: Šialenstvo a beznádej! Autá v Bratislave ROZMETALI cyklistov
Vinczeovci boli neodmysliteľnou súčasťou tanečnej šou.
Vinczeovcov na turné Let's Dance NEUVIDÍTE: Zdržanlivé vyjadrenia manželov, TOTO Markíza rázne popiera!
Bezpečnostný expert Radovan Bránik prijal pozvanie do relácie Nového Času.
Analytik Radovan Bránik o nedávnych povodniach: Zvládlo by Slovensko situáciu, ak by na tom bolo horšie?
Escobar mal záľubu v kupovaní exotických zvierat.
Miláčiky Pabla Escobara čaká rozsudok smrti! Takéto zákony by sa narkobarónovi nepáčili
Arnold sa zabával spolu so svojou partnerkou (v strede) a zabávačom Thomasom Gottschalkom (vpravo).
Foto
Oktoberfest otvoril svoje brány: Zlatým mokom nepohrdol ani Terminátor! Koľko vysolil za krígeľ piva?
Najdrahšia verzia tohto skvostu stojí až 512 000 eur.
Na trh sa dostal luxusný kryt na iPhone: Ak nemáte hlboko do vrecka, je váš! Tá suma je NEUVERITEĽNÁ
(ilustračné foto).
V obchodoch v Kalifornii už túto vec nenájdete: Guvernér ju zakázal ponúkať!
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj pricestoval do New Yorku: Zúčastní sa na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN
(ilustračné foto)
Polovica provincií v Ekvádore je bez elektriky: Vo viacerých oblastiach je vyhlásený červený stupeň
(ilustračné foto).
Vajnory zvýšia finančný príspevok pri narodení dieťaťa: Takouto sumou pomôžu obyvateľom!
Záchranári leteli na pomoc českému turistovi.
Poľského turistu zasiahla uvoľnená skala: Na pomoc mu museli prísť horskí záchranári
Republikánsky kandidát na prezidenta USA Donalda Trump.
Prekvapivé vyjadrenie Trumpa: Kandidoval by v roku 2028?