Vinobranie skorých odrôd sa už začalo vo Vyšnom Nemeckom i v Tibave. Ženušky pracovali vo viniciach s rozlohou 180 hektárov od skorého rána. „Keď je dobrá partia, aj robota ide od ruky,“ hovorí Helenka (56). „Každý rok sem chodím na brigádu, musíme vždy pozbierať čím skôr,“ pridáva sa Daniela (39).
Sobranskí vinári rozhodli o urýchlenom zbere skorých odrôd hrozna. „Počasie bolo tohto roku horúce a veľa pršalo. Bobule nám dozrievali rýchlejšie. Predpokladáme veľmi dobré hrozno vo vysokej kvalite. Začali sme so zberom odrôd Moravský Muškát a Müller Thurgau,“ vysvetlila Monika Bunčáková, výkonná riaditeľka Pivnice Tibava.
Správny čas vinobrania určili podľa laboratórnych skúšok vzoriek hrozna. Sledujú najmä cukornatosť. Prvý tibavský burčiak by mal byť hotový do niekoľkých dní. Tento rok pripravujú tamojší vinári novinku. „Urobíme tzv. mladé víno. Čiže tohtoročné, ktoré bude hotové v novembri. Bude príjemne iskrivé a svieže,“ prezradila Bunčáková.