Nové vínko sa na pultoch objaví v prvý novembrový deň. Vinári sú zatiaľ s úrodou spokojní, lebo hrozna je na viniči viac ako vlani. „V piatok sme už začali s oberaním skorej odrody bieleho hrozna Müller Thurgau,“ hovorí vinár Karol Šebo (25) zo Chateau Modra. Úrodu si napriek dosť upršanému letu pochvaľuje.
„Vlani sme pre krúpy a blato neobrali ani polovicu z toho, čo sme plánovali. Teraz je hrozna dosť,“ dopĺňa. Predpokladá, že bude vyššia kvalita vína ako vlani. Cukornatosť Müller Thurgau dosahuje približne 14 stupňov normalizovaného muštomeru. Prvý burčiak bude mať už tento týždeň, víno z tohtoročnej úrody až v novembri.
V malokarpatskej oblasti sú najrozšírenejšie odrody Rizling vlašský a Frankovka modrá, ktoré však začnú oberať až v septembri. Zdražovanie vín už tento rok neočakávajú. „Ceny stúpli v prvom polroku, teraz by už mali zostať stabilné,“ myslí si Šebo. Fľaša ich vína sa bude predávať asi za 3 eurá.
Podobne si úrodu pochvaľuje aj Jozef Repa, hlavný technológ zo spoločnosti Elesko. „Pokiaľ vydrží počasie, tak cukornatosť hrozna bude vyššia ako vlani,“ tvrdí. Podľa neho sa výborne ukazujú odrody Pálava či Dunaj ako aj všetky tmavé druhy hrozna.
Predávajú burčiak
Vo Svätom Jure a v Pezinku už začali domáci pestovatelia dokonca ponúkať burčiak. Jeho cena sa oproti minulému roku nezmenila, liter kúpite za 2 eurá. Burčiak vyrábajú najmä zo skorej odrody Iršai. Podľa pestovateľov je tohtoročná úroda neporovnateľne lepšia ako vlani.