Podľa Únie hydinárov Slovenska je na našich pultoch a v reštauráciách množstvo dovezenej hydiny, ktorá nespĺňa požiadavky na kvalitu. Podľa nej sa na dovoz kontrolóri zameriavajú oveľa menej ako na domácich producentov a to je chyba! Nekvalitné sú aj hydinové výrobky. Ako vraví Daniel Molnár z Únie, mali by sme sledovať ich zloženie. "V dovezenej surovine je pomleté všetko hlavy, beháky aj kože, preto je cena na úrovni odpadu,“ varuje špecialista.
Podľa prieskumu jedného z členov Únie hydinárov Slovenska je v našich stravovacích zariadeniach prevažne mäso z Poľska a Brazílie. Podľa hydinárov tak iba 10 % z toho, čo nájdete na tanieroch v reštauráciách, pochádza od našich producentov. Ďalším nedostatkom je, že až 90 % hydiny je mrazenej. Tá sa síce ľahšie skladuje, ale znižuje sa tým kvalita.
PREČO JE PODĽA SLOVENSKÝCH HYDINÁROV DOVOZOVÉ MÄSO LACNÉ
• na výkrm využívajú zakázané mäsové múčky
• na podporu rastu používajú rôzne nedovolené anabolické látky
• k nám dovážajú hydinové mäso kategórie B, kým naši producenti majú iba A produkty
• napríklad v Poľsku chladia mäso vodou, a tým získa na hmotnosti cca 3 až 6 %, u nás sa chladí vzduchom
• existujú nástrekové metódy, ktoré mäso obohatia o 20 až 35 % vody, takže platíte aj za vodu
• menšia kontrola produktov