Hoci sa prišlo na to, že smrtiace baktérie EHEC nepochádzali zo španielskych uhoriek, ešte stále nie je známy pôvodca nákazy. Zatiaľ jedinou prevenciou, ako sa vyhnúť baktériám, je dôkladné umývanie zeleniny. To samozrejme platí aj vtedy, keď nás neohrozuje žiadna smrteľná nákaza.
Napriek tomu sa dve naše čitateľky stretli v reštauráciách s jasným dôkazom toho, že umývaniu zeleniny tam nie vždy prikladajú veľký význam! "V rámci zdravej stravy som si na obed dala iba šalát, no to som ešte netušila, že zostanem hladná. Vďakabohu mám dobré oči a keď som na liste zazrela maličkého červíka, môj obed sa skončil," vraví Zuzana, ktorá si nevítanú "prílohu" nahrala na video.
Malý červík v šaláte by sa ešte dal pochopiť. Ale čo taký slimák, a dokonca aj s ulitou? "Zašli sme si s kolegom na bagety. Priniesli ich naozaj vkusne naaranžované a dokonca aj dobre chutili. Ďalší stravník sa objavil priamo na tanieri, keď sme už dojedali a vyliezol zo šalátu," opisuje svoj zážitok z drahšieho podniku naša čitateľka Andrea. "Obsluha bola poriadne vyplašená a ospravedlnili sa nám," dodáva.
Každý si sám odpovie, či stačí jedno ospravedlnenie na to, aby sa zákazník vrátil do prevádzky, kde mu z jedla vychádza hmyz!
Stretli ste sa v reštaurácii či obchode s nedodržiavaním hygieny? Našli ste si v jedle niečo, čo tam zjavne nepatrí? Pošlite nám foto na tip@novycas.sk!