Ich skriňové nákladné vozidlo so slovenským evidenčným číslom nemá podľa hlavného hygienika SR na tento spôsob predaja povolenie! Navyše predavačky nevydávali kupujúcim bločky z registračnej pokladnice a časť sortimentu nebola v mrazákoch.
„Na spomínané vozidlo nebolo vydané rozhodnutie so súhlasom na uvedenie jeho priestorov na ambulantný predaj mäsa na území Slovenska,“ informoval Nový Čas hlavný hygienik SR Gabriel Šimko. Rozhodnutie o povolení vydá úrad vtedy, ak predajca spĺňa podmienky uvedené v našich predpisoch. Musia zabezpečiť dodržiavanie osobnej hygieny, uloženie potravín vo vhodnej teplote, a tak, aby sa tovar nepokazil.
Ambulantní predajcovia, ktorí obchádzali tento týždeň dediny v okolí Martina, mali síce chladiarenské boxy, ale niektoré mäso a výrobky z neho boli vyložené v debnách na slnku. Nedostatky v takomto predaji by našla aj Slovenská obchodná inšpekcia (SOI). „Kontrolujeme aj to, či je spotrebiteľovi vydaný doklad o kúpe výrobku. Okrem bločku z registračnej pokladnice to môže byť aj tzv. paragón. Musí obsahovať obchodné meno, sídlo, dátum predaja, názov a množstvo výrobku a cenu,“ informovala Miriam Šipulová, riaditeľka SOI v Žiline. Pri kúpe mäsa z auta nám predavačka na vyžiadanie dala len zdrap papiera, na ktorý napísala sumu.