Je najlepší! Sekáčom roka je mladý Banskobystričan Tomáš Šajgal (23). V sobotu mal na Festivale dobrého vína v Martine na súťaži v sabráži premiéru. Porotu svojím sekaním zaujal natoľko, že si rovno odniesol prvú cenu. Tí, čo prišli, mohli ochutnať aj z pestrej ponuky slovenských a zahraničných viníc.
Festival sa v Martine konal už po druhý raz. Ani tento ročník sa neobišiel bez divácky atraktívnej súťaže Sekáč roka. „Ja som mal dnes sekt Pálfy z ročníka 1999 a sklo fľaše bolo plné bubliniek, čoho som sa dosť bál,“ prezradil víťaz T. Šajgal. Aby sabráž vyšla, musí byť podľa neho vy konaná dobrým nástrojom. Nesmie byť vraj ostrý ani mäkký a musí mať určitú tvrdosť. Najdôležitejšia je však práve teplota sektu. Ak je zachladený až príliš, hrdlo sa odseknúť nedá.
„Ja som si teplotu celý deň reguloval sám. Potom sa vám nestane, že odseknete pol fľaše a sekt vám vytečie,“ upozornil Tomáš. Seká sa hlavne šabľou, pri exhibíciách borci neváhali použiť korčuľu, pohárik či golfovú palicu. „Ja som to dnes po prvý raz skúsil zmrznutou kravatou, na čo ma nahovorila priateľka. A vyšlo to! Asi tým som zaujal aj porotu,“ povedal víťaz, ktorý sa sabráži venuje iba rok. V značke sektu rozdiel pri sekaní nie je. Dôležité je, aby bol sekt vyrobený klasickou metódou, keď sekundárne kvasenie prebieha priamo vo fľaši.
Sabráž sa stala obľúbenou za napoleonských vojen. Francúzski vojaci si radi dopriali bublinkový sekt rovno v sedle koňa. Sek sa robí v smere k hrdlu fľaše, tak aby ostrá hrana narazila na sklenený prstenec a odrazila ho aj so zátkou.