Hubári sa tešia. V lesoch už začali rásť prvé tohtoročné jedlé huby. Skúsený hubár Ľudovít Petráš (48) našiel za hodinu a pol hrsť smrčkovcov českých. Ide o aromatickú a chutnú hubu. „Polievku z nich síce neurobím, ale na praženicu to stačí,“ tešil sa Ľudovít Petráš (48). Predpokladá, že o týždeň to už bude s hubami lepšie.
Jeho slová potvrdil mykológ Juraj Humeňanský. „Rast húb sa pre nepriaznivé klimatické podmienky začal o čosi neskôr ako vlani. Prvé smrčkovce sa však už dajú nájsť,“ povedal. Podľa neho je smrčkovec kvalitnou hubou. „Na rast potrebuje dostatok vlhka a tepla. Smrčkovce sa dajú nájsť najmä na medziach a v blízkosti potokov. Tam, kde rastú jelše či rakyty,“ vysvetlil. Táto huba má podľa neho široké využitie. „Dá sa z nej pripraviť polievka, praženica a je vhodná k mäsovým jedlám,“ prezradil mykológ, ktorý roky svojimi radami usmerňuje hubárov v mykologickej poradni v prešovskom klube Koral.
PLNENÉ SMRČKOVCE
Zo smrčkovcov odstránime hlúbiky tak, aby nám zostali len hlavičky. Tie sa dajú plniť mäsovou alebo zeleninovou zmesou. Naplnené hlavičky uložíme na plech náplňou smerom hore a zapekáme v rúre približne hodinu pri teplote 170 °C.