Z Prešova sa Radoslava Šťastná odsťahovala do Závadky (okr. Prešov), kde sa stará o šesťsto oviec. Založila vlastnú farmu a dnes dodáva produkty aj šéfkuchárovi Jaroslavovi Žídekovi. Premena učiteľky na farmárku nebola jednoduchá. „So školstvom som skončila pre nízke platy aj celkové pomery, ktoré tam vládli. A vlastniť ranč bolo odjakživa mojím cieľom,“ vraví večne optimisticky naladená farmárka.
Všetko, čo dnes Radoslava Šťastná vo farmárstve a v spracovávaní ovčieho mlieka dokáže, sa musela naučiť na vlastnej koži. A darí sa jej. „Z ovčieho mlieka pripravujem desať vlastných výrobkov, z toho na osem mám certifikát kvality udeľovaný ministerstvom pôdohospodárstva,“ pochválila sa R. Šťastná.
Jej najznámejším výrobkom s tajnou receptúrou je jediný plesňový syr vyrábaný z ovčieho mlieka na Slovensku. „Kým som zistila, ako syru dodať čo najlahodnejšiu chuť, padli za obeť desiatky kíl syra, ktoré som musela zahodiť, lebo boli nejedlé,“ usmieva sa farmárka.
Súkromný „výskum“ sa jej však oplatil, lebo jej syr má vynikajúce meno široko–ďaleko. Vo väčších množstvách ho odoberá i známy kulinársky kritik a šéfkuchár Jaroslav Žídek. R. Šťastnej na práci farmárky neprekáža ani to, že počas sezóny, keď sú ovce na pasienkoch, nemá prakticky žiaden voľný čas. Má síce dvoch pomocníkov, ale napriek tomu i ona ovce vlastnoručne dojí, vyrába syr či vybavuje objednávky. „Vstávam pred štvrtou ráno a spať idem po polnoci. Ale keď vás práca baví, tak únavu prakticky nepociťujete,“ zakončila farmárka.
Postup pri výrobe ovčieho syra:
Ovce sa musia najskôr podojiť:
Mlieko sa scedí a premieša so syridlom:
Z hmoty sa vytvaruje čerstvý syr, ktorý sa nechá odkvapkať:
Takto vyzerá jediný plesňový syr vyrábaný z ovčieho mlieka na Slovensku:
Zo srvátky sa postupným ohrievaním vytvorí žinčica: