O jahňatá z Vlachova (okres Rožňava) je na juhu Európy veľký záujem a zamieri tam 280 mekotajúcich mláďat. „V neďalekom Kobeliarove máme až 460 jahniat, z ktorých vyše polovice poputuje najmä na taliansky trh. Veľká noc sa blíži a táto gurmánska špecialita tam nesmie chýbať,“ povedal predseda poľnohospodárskeho družstva vo Vlachove Miloš Šmiro.
Jahňatá majú do troch mesiacov, pričom vyexpedujú aj prvú triedu, ktorá je v rozpätí od 8 do 16 kíl živej hmotnosti. O cene zatiaľ len licitujú, ale vlani sa pohybovala na úrovni 2,20 € za kilogram. „Teraz by to malo byť viac - až tri eurá. V našich obchodoch však spracovaná jahňacina vyjde aj na vyše 10 eur za kilo a aj preto je menej obľúbená,“ poznamenal Šmiro.
Najmä staršie gazdinky však veľmi dobre vedia, že práve jahňacina a aj baranina si ešte pred samotným pečením vyžadujú koreninové prísady a najmä správne naloženie do pácu! „Kto neochutná, nevie, o čo prichádza. Práve jahňacina patrí k dieteticky najkvalitnejším mäsám!“ dodal predseda družstva.