Bývalý vodič tvrdí, že prepravné firmy hazardujú so životmi opatrovateliek. O bezpečnosti nemôže byť ani reči! Havária slovenského páru v Rakúsku, ktorý na Valentína zahynul na ceste za zárobkom, má ďalšie pokračovanie. Po tragédii sa najskôr ozvalo mnoho našich opatrovateliek, ktoré sa obávajú o svoje životy.
O praktikách fungovania prepravných firiem teraz prehovoril bývalý vodič z Košíc. Podľa neho si firmy najímajú „taxikárov“ bez živnosti a nútia ich prekračovať rýchlosť a jazdiť bez zastávok. Inak prídu o zákazky. Hoci ide o hazardovanie so životmi, biznis sa ťažko kontroluje! „Obavy cestujúcich za prácou do cudziny sú opodstatnené. Posádke vozidla ide skutočne o život. Vodiči majú do týždňa aj 3 - 4 dlhé štreky na zhruba 2 000 km a iba s nevyhnutnými hygienickými pauzami. Navyše ich nemá kto vystriedať,“ potvrdil obavy slovenských opatrovateliek Jozef (45) z Košíc.
Pre jednu prepravnú firmu pracoval vyše roka bez živnosti, pričom z asi 70 vodičov boli na tom rovnako až dve tretiny kolegov.„Musel som byť v pohotovosti na telefóne a jazdiť sám, rýchlo a bez zastávok na nevyhnutný spánok. Inak by sa už neozvali a nezarobil by som. S dvomi šoférmi vedenie nesúhlasilo,“ pokračuje vodič, ktorý vie o mikrospánkoch svoje. „Riešil som to energetickými nápojmi a za 24-hodinovú zmenu som vypil aj 12 káv, aby som za volantom nezaspal,“ priznal.
Jozef však tvrdí, že prepravcu nikdy nevidel a nemal s ním ani žiadnu dohodu. „Nezaujímalo ich, či som živnostník, spojili sa so mnou len telefonicky. Používal som svoje vozidlo ako čierny taxikár. Z vybratých peňazí na cestovné si brali 10 % a ani na konci roka mi neposkytli žiadne vyúčtovanie do nákladov,“ dodal Jozef. S riskantným kšeftom skoncoval z jednoduchého dôvodu: „Bol som stále jednou nohou v hrobe a druhou v base!“
Veľkým rizikom je aj „podnikanie“ bez daňových priznaní. Kontrola podobných desiatok vodičov bez živnosti je na Slovensku otázna. Prepravné firmy sa totiž bránia, že vodiči bez živnosti jazdia len na vlastnú päsť a žalobcu tak vlastne niet.
Máte podobnú skúsenosť? Napíšte nám na tip@novycas.sk!