Matej Homola (26) patrí k päťdesiatim hviezdnym kuchárom, ktorí pripravovali menu na tohtoročnom pražskom Plese v opere. Nedávno si otvoril podnik v Trnavej Hore (okr. Žiar nad Hronom), kde obyvateľom pripravuje lahôdky - exotické žabacie stehienka a slimáky!
Varenie je Matejovou vášňou od detstva. „Mnohí kamaráti mali problém vybrať si strednú školu, ja som mal v tom jasno. Vždy som sa chcel stať kuchárom,“ hovorí usmievavý mladík. V luxusnej reštaurácii pri Prahe strávil presne päť rokov. „Veľa som sa tam naučil,“ spomína. Jeho šikovnosť prednedávnom ocenil aj Československý zväz kuchárov, ktorý si talentovaného Slováka a jeho priateľku Mišku vybral na najprestížnejšie spoločenské podujatie. S približne päťdesiatkou ďalších majstrov varešky varili špičkové menu pre tohtoročný pražský Ples v opere. „Vydali sme asi 900 porcií luxusného deväťchodového menu. Táto práca si vyžadovala veľa disciplíny a presnosti,“ vraví. Jeho jedlá ochutnali české hviezdy a celebrity, ako sú modelky Tereza Maxová a Daniela Peštová, herečka Veronika Žilková či patrónka podujatia kambodžská princezná.
Keďže má rád zmenu, rozhodol sa pre návrat na Slovensko. V malej obci Trnavá Hora si otvoril bufet, v ktorom podáva aj žabacie stehienka, porciu za 3 €, slimáky sú o euro drahšie. „Žaby sú v tomto regióne tradičným jedlom, len na to ľudia zabudli. Bežne sa tu jedávali ešte v 50. rokoch, ja sa k tradícii len vraciam,“ vysvetľuje. Ohlasy od domácich sú vraj dobré, pečené žabacie stehienka im chutia. Talentovaný kuchár má pritom zo všetkých jedál najradšej obyčajný guláš z diviny.
Žabacie stehienka na taliansky spôsob
Suroviny: žabacie stehienka 20 ks, 2 paradajky, cibuľu, 3 strúčiky cesnaku, 70 g paradajkového pretlaku, 1 dl bieleho vína, soľ, korenie, mlieko, olivový olej, čerstvý rozmarín podľa chuti
Postup: Žabacie stehienka namočíme do mlieka najmenej na dve hodiny. Najemno nakrájanú cibuľu orestujeme na olivovom oleji, pridáme zo šupky stiahnuté paradajky. Ošúpeme ich tak, že ich na koncoch jemne narežeme a ponoríme do vriacej vody. Hneď ich vytiahneme. Pridáme pretlak, jemne ho orestujeme a zalejeme vínom. Dochutíme soľou, korením, nasekaným rozmarínom a cesnakom. Stehienka orestujeme z každej strany na olivovom oleji asi 3 minúty, potom zalejeme omáčkou a podávame napríklad s opečenou bagetou natretou bylinkovým maslom.