Ponuka vianočných stromčekov je široká – od živých cez umelé rôznofarebné až po črepníkové stromčeky. Čo však kúpiť jedľu, smrek či borovicu? Ktorý je lepší? A ako sa o živú ozdobu sviatkov postarať, aby vydržala krásna a čo najdlhšie?
Chlad – ak stromček kúpite v predstihu, predtým, ako ho postavíte a ozdobíte, skladujte ho v chlade.
Vzduch v miestnosti – vykúrené miestnosti sú pre stromček nepriateľom, suchý vzduch totiž spôsobuje odparovanie vody z ihličia a stromček začne schnúť. Preto ho počas sviatkov oroste denne vodou. V prípade črepníkových ihličnanov nezabúdajte, že by vo vykurovanej miestnosti nemali byť viac ako tri dni. Presun zasadeného stromčeka z tepla von treba robiť postupne. Dodajte mu vodu a urobte nový rez – čerstvý rez saje lepšie. Ak teda použijete stojan s nádobou na vodu, stromček vydrží dlhšie. Črepníkové stromčeky polievajte len vtedy, ak nie je sneh a nemrzne.
Preč od radiátora – stromček potrebuje chlad. Samozrejme, v našich obývačkách sa kúri, pomôcť mu však môžete, ak ho postavíte ďalej od radiátora.
Vianočný stromček v črepníku
• Ihličnany v črepníku použijete niekoľko rokov po sebe, pílené stromy iba raz.
• V domácich podmienkach sa im darí veľmi dobre. Sú nenáročné, stačí ich polievať.
• V sezóne môžete takéto stromčeky presadiť do záhrady alebo spolu s črepníkom presunúť na balkón či terasu.
• Ušetríte peniaze aj prírodu.
• Mínusom je pribúdajúca hmotnosť stromčeka, ihličnany však rastú pomaly, preto sa nebojte rýchleho presádzania.
• Zmenšenou alternatívou k vianočnému stromčeku môžu byť do malých priestorov trochu exotické zakrpatené ihličnany bonsaje v dekoratívnych misách.
• Cena už od 35 €.
Pre ktorý druh sa rozhodnúť?
Smrek
• ide o najjednoduchší stromček s krátkymi ihličkami
• v minulosti bol obľúbený, a to najmä pre cenu, záujem oň však teraz klesá • v interiéri vydrží najkratšie, preto sa do vykúrených bytov nehodí
• rýchlo totiž schne a opadáva
Jedľa
• pevná, symetrická, hustá
• v súčasnosti je najžiadanejšia
• je veľmi trvanlivá
• ihličie vonia a nepichá
• cenovo dostupná
Borovica
• svetlá, s dlhým voňavým ihličím
• pomerne dlho vydrží
• nevýhodou je, že je riedka – na jej výzdobu budete teda potrebovať viac ozdôb
• s príchodom jedle z trhu takmer úplne vymizla