Teplota okolo mínus 13 stupňov doslova zohriala srdcia vinárov z Topoľčianok, ktorí sa včera skoro ráno ako jedni z prvých na Slovensku pustili do zberu ľadového vína. „Upršané a studené počasie v lete nám síce narobilo isté problémy, hrozno je však pekné a zdravé a zber ľadového vína dopadol k našej spokojnosti,“ prezradil výrobný riaditeľ Vinárskych závodov Miloš Ševčík.
V Topoľčiankach zozbierali asi 3 500 kg rizlingu vlašského a 7 500 kg frankovky modrej. „Pri cukornatosti okolo 31 stupňov z tohto množstva môžeme vylisovať približne 1 600 litrov ľadového vína,“ vysvetlil Ševčík.
Z tohtoročnej úrody sa vyznávači tohto lahodného moku so špecifickou vôňou a chuťou môžu napiť asi o štyri mesiace. Jedna 0,375 l fľaša ľadového vína sa predáva za asi 20 €.