Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.11.2010 12:00 | Tip od Vás | Slovensko

Vodiči aj experti odkazujú Figeľovi: Zníženie rýchlosti na D1 je hlúposť!

Veľká časť šoférov si o nových pravidlách na D1 myslí svoje. Ministrovi Figeľovi na dôvažok navrhujú zrušiť poplatok na diaľnici, ktorá ňou už ani nie je!

Od začiatku novembra platí na trojprúdovom úseku diaľnice znížená maximálna rýchlosť na 110 km/h a vodiči musia do držiavať aj 70-metrové rozostupy.

Redaktori Nového Času prešli rozšírenú diaľnicu medzi Trnavou a hlavným mestom počas rannej špičky, pričom mnohé okoloidúce autá nás predbiehali a ich vodiči si s do držiavaním nových predpisov problémy nerobili. Medzi Trnavou a Sencom vozidlá prechádzali plynule a mnohé nás predbiehali. Ručička na tachometroch niektorých z nich musela ukazovať 160, resp. 180 km/h. Pri Bratislave sa premávka zhusťovala a ani zníženie maximálnej rýchlosti napokon nezabránilo vzniku kolón. „Spomínaný úsek diaľnice je v štádiu stavby, bez odstavného pruhu. Zníženie rýchlosti aj ostatné opatrenia majú predchádzať nehodovosti,“ vyjadril sa hovorca ministerstva dopravy Martin Krajčovič.

POLICAJTI ODMERAJÚ RÝCHLOSŤ AJ ROZOSTUPY

Ešte menej šoférov rešpektovalo povinné maximálne odstupy medzi vozidlami. Tie majú byť 70 metrov, mnohé autá však boli na seba priam nalepené. Šoféri sa predbiehali a prechádzali z pruhu do pruhu, pričom ich vozidlá boli od seba vzdialené iba niekoľko metrov. „Toto nariadenie je podstatné, na rozdiel od zbytočného zníženia rýchlosti. V minulosti sa na diaľnici stala smrteľná nehoda, pričom kamionista nerešpektoval práve bezpečnostný odstup od predchádzajúceho vozidla, čo sa stalo osudným,“ vysvetlil na príklade dopravný expert Jozef Drahovský.

Mnohým motoristom stále nie je jasné, ako chcú policajti odstupy merať. „Laserové radary, ktorými sú vybavené dopravné hliadky, dokážu okrem rýchlosti od merať aj vzdialenosť medzi vozidlami,“ informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Denisa Baloghová.

NÁZORY ČITATEĽOV: TIETO PRAVIDLÁ NIČ NERIEŠIA!

„Išla som po D1 pred siedmou a bolo to celkom v pohode, až na vodičov, ktorí nedodržali ani len 130 km/h a vytláčali ostatné autá. Horšie to bolo na vjazde do Bratislavy, tam boli riadne kolóny. Tieto kolóny ma rozčuľujú viac, ako zníženie rýchlosti na D1,“ podelila sa o svoju skúsenosť Lacoste01. Podľa nej je však 70-metrový odstup pri takom množstve áut, aké denne týmto úsekom prejde, nemožné dodržať. „Stačí, že si človek nechá väčší odstup a hneď sa pred neho vopchá nejaké auto. Keď sa niečo stane, kto bude na vine? Ten, kto nabúral predok auta, lebo nedodržal potrebný odstup,“ pridáva všeobecne známy fakt.

Aj Juraj si myslí, že rozostupy sú čistá fikcia. „Akonáhle sa pokúsim o nejaký rozostup, tak sa mi tam niekto vopchá. A tak to bolo aj pri rýchlosti 130.“

Eva sa zamyslela nad diaľničnými poplatkami na tomto spomalenom úseku. „Keď už znížili rýchlosť, lebo táto diaľnica nespĺňa požiadavky, tak nech za ten úsek zrušia aj diaľničný poplatok. Mám platiť za niečo, čo nemám?“ pýta sa nespokojná vodička.

So svojim postrehom sa do diskusie o nových pravidlách na D1 zapojila aj Jana: "Išli sme po D1 do Bratislavy a všetci naľavo išli viac ako 110, len my sme to tam podozrivo brzdili. Vpravo išli kamióny na hranici 110, rovnako ako my. Nemyslím si, že sa niečo zlepšilo, skôr naopak," dodáva Janka.

Napíšte nám aj vy svoj postreh z jazdy po spomalenej diaľnici! Dodržiavajú sa nové pravidlá? Diskutujte alebo píšte na tip@novycas.sk!

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Thermometer in front of an autumn colored tree
Užijeme si cez víkend babie leto? Zistite, čo nás čaká, blíži sa prudká ZMENA!
Český prezident Petr Pavel.
Prezident Pavel odovzdal svoj hlas vo voľbách: Silné slová! Jediná cesta, ako niečo zmeniť, je...
Spomienkové zhromaždenie pri príležitosti 79. výročia oslobodenia Bratislavy.
Povodňové fondy EÚ: Dostaneme viac, ako naši susedia? Premiér o tom, koľko peňazí pripadne Slovensku
(ilustr. foto)
Zákon o zdanení nápojov s pridaným cukrom vstúpi do platnosti: Veľký PREHĽAD! Čoho všetkého sa bude týkať?
Ukrajinský tank 110. brigády sa vracia cez pole z frontu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.
Ruský raketový útok zasiahol v Odese to, čo nemal! Zlé správy
Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová a herec Richard Stanke.
Umelci sa ohradili voči výrokom ministerky Šimkovičovej: VÝZVA od hercov SND, čo povedal Richard Stanke?
Rachelini rodičia sú po jej smrti aj po rokoch zdrvení.
Nečakaná smrť: Rachel († 29) sa v jeden deň smiala, ďalší sa nedokázala nadýchnuť!
Uzatvorená Devínska cesta v Bratislave.
Bratislavskí vodiči, spozornite: Problematický úsek je opäť otvorený! S čím však musíte rátať?
ilustračné foto
A je to tu! POMSTA voči Izraelu: Najnovšie správy neznejú dobre
Foto
Lovaš si z prvej paralympiády v živote priviezol najcennejší kov: Havária ho dostala na vozík, na ktorom získal zlato!
Blondínka tvrdí, že si teraz žije ten najkrajší život.
Foto
Belohorcová v slnečnom Karibiku: Z tej FOTO vám zabehne! Má sa čím chváliť
Vodič medzi obcou Čierne Pole a mestom Veľké Kapušany zišiel s vozidlom mimo cestu a skončil v priekope, kde narazil do dreva, ktoré slúžilo ako priechod cez priekopu.
Čo to vodiči na východe vyvádzali? Auto v priekope, zarážajúca výška promile... A to nie je všetko!