Nastal čas pálenia. V obecnej pálenici v Hrušove (okr. Rožňava) sa kopí kvas z úrody ovocia, ktorá vraj bola bohatá. Najmä slivky a jablká, no aj moruše či drienky sú vďačným produktom na spracovanie vyše 50-percentného domáceho alkoholu. Nie všetko ovocie však skončí v pálenici. Pre návštevu zo Španielska varili včera v Hrušove aj slivkový lekvár.
„Úroda bola bohatá, mala by to byť veľmi dobrá sezóna. Vlani sme vypálili zhruba 7-tisíc litrov rôznych druhov pálenky, no predvlani až 12-tisíc,“ vraví vedúca pálenice Katarína Zsebiková. Obľúbený mok pália z kvasu, ktorý musí postáť minimálne tri týždne. Najbežnejšie majú pálenky od 52 do 56 % alkoholu, ale podľa želania zákazníka niekedy aj viac. Za liter stopercentného liehu sa platí 7,90 €, ale len do množstva 43 litrov. Potom cena stúpne až na 10,80 €.
„V kotloch prikurujeme výlučne dubovým drevom. Na konci postupu zhruba po troch hodinách musím skontrolovať aj čírosť a chuť destilátu. Aby nebol horký a ani kyslý. Samozrejme, len na špičke jazyka,“ vysvetlil majster páleničiar Attila Pogány. Jedným dychom však dodal, že pálenka je liekom a treba ju piť vždy s mierou!