V týchto dňoch sa začína v Slovenskom Grobe neďaleko Bratislavy sezóna pečených husí. Predajcovia priznávajú, že v gastronómii sa prejavila kríza a zákazníkov v porovnaní s minulým rokom ubudlo. Návštevníci si na dobrote môžu pochutnať až do Vianoc. Štvorčlenná rodina zaplatí za obed niekoľko desiatok eur.
Obec Slovenský Grob je preslávená tým, že počas sezóny rozvoniava takmer v každom dvore pečená hus. Tradičná jesenná dobrota sa pečie v hlinenom pekáči. Napriek tomu, že toto obdobie patrí z hľadiska tržby k najsilnejším mesiacom, majitelia reštaurácií priznali, že klientov ubudlo. „Sezóna sa ešte poriadne nezačala, takže je ešte skoro robiť závery, ale vyzerá to tak, že zákazníkov bude menej ako v minulosti,“ uviedla majiteľka reštaurácie Grobský dvor Elena Minarovičová.
Husacina je doslova lahôdkou pre chuťové poháriky a pochutia si na nej všetci. Za 75,2 eur dostanete pečenú hus pre štyri osoby, k tomu sedem mastených lokší, chlieb, tanier zeleniny a chladené biele víno. „Z takej porcie sa naje celá rodina a zákazníci odchádzajú vždy spokojní,“ pochválila sa E. Minarovičová, ktorá sa pečeniu husí venuje takmer dvadsať rokov.