Ministerstvo sociálnych vecí uvažuje o zrušení gastrolístkov. Podporu takémuto návrhu vyslovili hlavne majitelia reštaurácií, ktorí z nich odvádzajú poplatky. No bežní ľudia si na gastráče zvykli a nechcú o ne prísť! Boja sa hlavne, že by na tom prerobili, aj keby z nich nemuseli odvádzať dane.
„Až tak zle na tom majitelia reštaurácií nie sú. Neraz som bola svedkom, že zo stánkov, predávajúcich teplú stravu, išli majitelia do potravín a tam platili práve tými gastráčmi, za ktoré si ľudia u nich nakupovali! Takže ich pekne točili ďalej bez toho, aby za ne museli niečo zaplatiť,“ podelila sa o skúsenosť Anka. „Podotýkam, že to boli sumy nad 20 €,“ dodala. So zrušením gastrolístkov nesúhlasí aj z toho dôvodu, že sa nemôže stravovať v reštauráciách, nakoľko je diabetička. „Ja si za ne nakúpim, doma navarím a nosím si to do práce a tam zjem, kedy potrebujem.“
S podobnou praxou sa nám zdôverili viacerí čitatelia. „Ja osobne sa v slovenských reštauráciách najesť neviem. Všade samá múka, veľa soli. Radšej si za stravenky nakúpim suroviny a uvarím sama. Aspoň viem, čo jem,“ napísala Adriana. „Tak sa mi nemôže stať, že dostanem oblohu po niekom, včerajší šalát, polievku niekoľkokrát ohrievanú v mikrovlnke,“ dodáva.
Andrea vidí aj inú stránku veci. „Kde zamestnajú všetkých ľudí, čo pracujú v spoločnostiach, zabezpečujúcich gastrolístky? Treba znižovať nezamestnanosť, ale zdá sa, že skôr robia všetko pre to, aby sa zvyšovala.“