Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.07.2010 08:00 | Tip od Vás | Slovensko
Foto

Zakázaná horská dráha: Vodiči na zničenej ceste dobrovoľne riskujú!

Po zosuve pôdy je cesta I. triedy v okrese Stropkov popraskaná a zdeformovaná. Vodiči musia používať 40-kilometrovú obchádzku!

Vodiči sa pri Miňovciach (okr. Stropkov) dobrovoľne menia na kaskadérov. Napriek zákazu jazdia po ceste I. triedy, ktorá je po zosuve pôdy popraskaná a zdeformovaná do takej miery, že pripomína horskú dráhu. Odporúčanou 40-kilometrovou obchádzkou sa nechce jazdiť takmer nikomu. Katastrofálna situácia trvá na ceste I. triedy už takmer dva mesiace. Vodiči síce jazdia pomaly, ale keďže cesta je ako húsenková dráha, aj tak sa môžu dostať do problémov.

Asi 40-centimetrové medzery vo vozovke sú vyplnené kmeňmi stromov, inak by do nich autá zapadli. Zákaz vjazdu pred zničeným úsekom mnohí nerešpektujú. Vodiči majú na výber. Riskovať pokutu a prejsť po zničenej vozovke. Donedávna mohli jazdiť aj provizórnou cestou cez pole. Táto možnosť však už tiež neprichádza do úvahy, pretože pontónový most pred pár dňami zničila voda. Posledná možnosť je absolvovať 40-kilometrovú obchádzku!

Na rozbitý úsek cesty dlhý asi sto metrov si občas posvietia aj policajti. S motoristami sa nemaznajú. „Od jedného chceli pokutu 500 € a navyše hrozili odobratím vodičáku. Ja to riešim tak, že pošlem spolujazdca na koniec zničeného úseku, aby mi mobilom hlásil, či tam nie sú policajti. A keď je čistý vzduch, vyrážam. Nebudem predsa denne jazdiť 40 km navyše, keď sa chcem dostať do Stropkova,“ prezradil svoj recept jeden z domácich. „Žijeme tu ako po vojne. Minule preto meškala sanitka. Pani, ku ktorej ju zavolali, skoro zomrela,“ posťažoval sa Viliam Špak (51), ktorý volil jazdu bahnitým poľom. Na ňom už pomáhal vyťahovať nejedno zapadnuté auto.

Iveta Fedorová zo Slovenskej správy ciest sľubuje, že asfaltovú horskú dráhu opäť premenia na vozovku. „Oprava cesty bude stáť 3,5 milióna €. Prebieha verejné obstarávanie na dodávateľa a od jeho ukončenia bude cesta do troch mesiacov opravená,“ vyhlásila I. Fedorová. Dobrá správa je, že zmluva s dodávateľom je tesne pred podpisom, SSC čaká len na jej schválenie ministerstvom dopravy.

Jozef Antoš (42), Stropkov, manažér

Je to hanba. Už to malo byť dávno opravené. Hlavne starší ľudia majú veľké problémy s cestovaním. Kedysi prešli do Stropkova za 15 minút, teraz to trvá o hodinu dlhšie a nie každý znáša cestovanie v horúčavách.

Juraj Mišanič (52),
Nižná Olšava, živnostník

Je to pre nás veľký problém. Snažíme sa cestovanie do Stropkova obmedzovať. Prípadne si navzájom vybavujeme veci aj pre známych. Najviac ma zaráža, že obchádzková trasa je plná výmoľov a ani o toto sa nikto nepostaral.

Gabriela Novická (70), Nižná Olšava, dôchodkyňa

Tu každý nadáva ostošesť. Keby sa to stalo pri Bratislave, tak to už je dávno opravené. Niektorí chodievajú aj po zvlnenej vozovke, môj syn radšej volí obchádzku. Je to príliš veľké riziko.

Jozef Fedorovič (71), Nižná Olšava, dôchodca

Ja vám poviem len toľko. Keby Rusi išli takým tempom na Berlín, ako oni robia cestu, tak tu máme dodnes vojnu. Aspoň, že sú prázdniny a deti nemusia komplikovane chodiť do školy.

Ľudovít Kavalec (31), Nižná Olšava, nezamestnaný

Pre mňa je nepochopiteľné, že to toľko trvá. Na nákup idem o hodinu dlhšie ako doposiaľ. To sa ešte dá prežiť, ale čo keď bude niekto potrebovať záchranku? Toto nie je normálny stav.

 

 

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Helio môže byť na svoju prácu patrične hrdý.
Foto
Brazílčan za 21 rokov vybudoval mestskú džungľu: Padne vám sánka, koľko stromov SÁM vysadil!
Bol otec dcéry Naomi.
Foto
Náhle zomrel MMA zápasník († 38): V minulosti tvoril pár so speváčkou Demi Lovato
Trnavčan sa dostavil na súd.
AktualizovanéFoto
Tomáš na súde záhadne mlčal! Advokátka prehovorila: TAKTO mali seniori († 69, † 70) zomrieť
Juraj Loj si navliekol Petrine šaty!
Foto
V SND museli prešívať: Juraj Loj sa navliekol do Vajdovej ŠIAT! Sledujte tú FOTO
Ovčiarsku sezónu na Liptove ukončia slávnosťami bryndze v Liptovskom Mikuláši.
Váš Tip
Ovčiarsku sezónu na Liptove ukončia slávnosťami bryndze: Čo návštevníkov čaká na chutnom podujatí?
Cloe-up view of a pharmacist hands holding merchandise.
Ak máte vysoký tlak, zbystrite: Sťahujú z trhu TENTO liek! Môžete ho ďalej užívať?
Foto
Prídu na Slovensko hviezdy?! ME do 21 rokov lákajú už teraz
(ilustračné foto)
Koniec jesennej idylky? Počasie vám pokazí plány: Čo očakávajú meteorológovia?
Flooding in Nelson City Centre along Maitai River after massive rainfalls on 18/08/2022.
Do krajiny dorazili obrovské záplavy: Muža padajúci strom, strašné, čo sa stalo deťom...
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Eskalácia napätia? Rozruch v krajine, ktorá je členom NATO
Foto
Frustrovaný Slovan, naštvaný Oremus: Pecararo zlomil hokejku o tvár Jasečka
Lion in a zoo
Nešťastie v zoologickej záhrade: Riaditeľku dotrhali 3 levy!