Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.07.2010 14:10 | Tip od Vás | Slovensko

Pozor, neotrávte si žalúdok! Ako odhaliť pokazené potraviny už v obchode?

Nový Čas vám poradí, ako odhaliť pokazené potraviny ešte v obchode a čo robiť, keď ste si ich už doniesli domov.

Toľko pokazených žalúdkov, ako majú ľudia v lete, nebýva v žiadnom inom ročnom období. Môžu za to potraviny, v ktorých sa v dôsledku tepla premnožili baktérie. Problémom sa však dá vyhnúť.

Odborníci priznávajú, že odhaliť pokazený tovar už v obchode býva ťažké, niekedy sa to však dá. Podľa vône, farby a šťavy. Ak na to prídete až doma, treba sa do obchodu vrátiť radšej hneď, a to aj s dokladom o kúpe. „Najlepšie je, ak výrobok idete vrátiť už v ten istý deň, ako ste ho kúpili. Obchodník vás môže totiž obviniť, že ste ho mali otvorený dlhšie, čím ste si pokazenie zavinili sami a opak sa ťažko dokazuje,“ vysvetľuje Marta Černá, predsedníčka Fóra spotrebiteľov. V horúčavách je správne skladovanie potravín veľmi dôležité. Teplom sa v nich totiž množia mikroorganizmy, čo môže viesť k črevným infekciám. Najčastejšie k salmonelóze, listerióze a šigelóze. Prejavujú sa podobne - bolesťami, úpornými hnačkami, často až krvavými, horúčkou, malátnosťou. Nebezpečné sú najmä pre malé deti, starých a slabších ľudí.

TAKTO ODHALÍTE POKAZENÉ VÝROBKY V OBCHODE

Analytik trhu Ľubomír Drahovský z agentúry Terno radí, čo si treba všímať na výrobku predtým, ako ho kúpite:
• v prvom rade dátum konečnej spotreby,
• pri mäse si pozrite je ho farbu, nie však v mraziarenskom boxe, kde je špeciálne červené svetlo, ktoré farbu produktu skresľuje, ale pod bežným osvetlením predajne,
• ak je na tácke, všimnite si, či z mäsa nevyteká zriedená krvavá tekutina, ktorá signalizuje, že mäso tam leží už 2 - 3 dni,
• nekupujte mliečne výrobky s vydutým viečkom ani párky s mazľavým či lepkavým povrchom,
• večer môže byť pomiešané ranné pečivo s popoludňajším, preto si radšej vezmite rukavicu a zistite, ktoré je na ozaj čerstvé.

ČO ROBIŤ, KEĎ STE KÚPILI ODPAD

• mliečne výrobky reklamujte do 48 hodín,
• ostatné potraviny môžete vrátiť do konca dátumu záručnej lehoty uvedenej na obale,
• vyhľadajte vedúceho predajne, alebo si nechajte privolať človeka, ktorý má na starosti reklamácie človeka,
• mali by vám vymeniť výrobok kus za kus,
• ak tak odmietnu spraviť, obráťte sa buď na obchodnú inšpekciu, štátnu veterinárnu a potravinovú správu alebo na Úrad verejného zdravotníctva.

AKO SI NEPOKAZIŤ ŽALÚDOK

1. Ovocie a zeleninu vždy dôkladne umyte. Rizikový môže byť napríklad melón - najmä deti oblizujú sladkú šťavu z rúk aj s baktériami zo špinavého povrchu melóna alebo zo slabo umytých rúk.
2. Nanuky a zmrzlina nemajú byť roztopené alebo zdeformované. Je to znak, že sa ne skladovali pri správnej teplote a mohli by spôsobiť zdravotné problémy.
3. Potraviny chráňte pred hmyzom a hlodavcami. Hmyz prenáša napríklad šigelózu – črevnú úplavicu.
4. Na dlhšie cesty si neberte rýchlo sa kaziace potraviny, napríklad bryndzu, majonézové šaláty, šľahačkové zákusky.
5. Nepite vodu z neznámeho zdroja.
6. Uvarené jedlo čo najskôr zjedzte. To, čo zjesť nevládzete, rýchlo schlaďte a odložte do chladničky. Pred podávaním zas dôkladne zohrejte.
7. Nejedzte plesnivé potraviny ani nahnité ovocie a zeleninu. Nebezpečné sú konzervy s vydutými vrchnákmi.
8. Každá potravina má dané ideálne podmienky skladovania. Túto informáciu si vždy pozorne prečítajte na obale výrobku! Nebezpečné sú konzervy s vydutými viečkami

VYHĽADAJTE LEKÁRA, KEĎ

• máte bolesti brucha, hnačku, vraciate, ste malátni,
• máte horúčku 38 °C - 39 °C. Príznaky sa môžu vyskytnúť už po 6 až 12 hodinách,
• u detí a oslabených dospelých sa môže vyvinúť aj veľmi ťažká forma choroby.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


 „Pečieme palacinky s prísadami i ovocím za 6 €,“ povedala usmievavá Rebeka (27).
Foto
Vianočná atmosféra na prešovských trhoch: Tieto dobroty sú LACNEJŠIE ako v Bratislave!
Po ruke má skúsenú sestru Andreu.
Foto
Príchod skúsenej lekárky do Banskej Štiavnice: Prečo pani Alena vymenila prácu na východnom Slovensku?
Cvičením a prísnou diétou sa dnes Victoria udržiava vo forme.
Foto
Extrémna diéta Victorie Beckham: Vyše 20 rokov je to isté jedlo! Prezradila DÔVOD prísnych pravidiel
Herec môže vyskúšali tiež. zavesiť Rockyho boxerské rukavice na klinec a venovať sa umeniu.
Foto
Talentovaný Sylvester Stallone: Prerod z boxera na maliara! Dražba jeho maľby vyletela do závratných výšin
Americký prezident Joe Biden.
Príde Biden na slávnostnú inauguráciu Trumpa? Biely dom prehovoril: Žiadne prekvapenie
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Juraj Blanár.
Blanár sa zúčastnil konferencie v Ríme: Neostal ticho! Jedna vec ho veľmi trápi
Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová.
Metsolová a europarlament vyzvali na ochranu žien v Európe: Urobme svet oranžovým, odkazujú
Na snímke predseda vojenského výboru NATO admirál Rob Bauer.
Výzva pre firmy a podnikateľov! Pripravte sa na možný vojnový scenár, odkazuje šéf Vojenského výboru NATO
Ruský prezident Vladimir Putin.
Kauza použitia zakázaného plynu na Ukrajine: Rusi hovoria o pomste! Na koho ukazujú prstom?
Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský.
Dočkáme sa konca krízy? Český minister o rokovaní so slovenskou vládou: Takto to vidí on
Mužovi smrť zmenila život
Vincent bol 45 minút klinicky mŕtvy: Na všetko sa pozeral zhora! Z druhej strany si odniesol 3 veci
Tajomník ruskej Rady bezpečnosti Sergej Šojgu.
Ruský tajomník Sergej Šojgu rokoval s Talibanom: Hovoria o prehĺbení spolupráce