Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.07.2010 12:00 | Tip od Vás | Vaše horúce tipy

Takto vás klamú krčmári: 10 najväčších krčmárskych podvodov!

Slovenská obchodná inšpekcia zistila, že až štvrtina reštaurácií okráda zákazníkov. Nedajte sa dobehnúť, pozrite si ich najčastejšie podvody!

Stalo sa vám, že vás v reštaurácii alebo bare oklamali? Podeľte sa so svojimi zážitkami a pošlite negatívne skúsenosti na tip@novycas.sk!

Náš zákazník, náš pán. Heslo, ktoré v každej štvrtej reštaurácii na Slovensku neplatí. Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) počas prvého polroka 2010 prekontrolovala 996 zariadení a až v štvrtine z nich zistila nedostatky. Každá druhá prevádzka klame zákazníka v Nitrianskom kraji, najmenej podvádzajú reštaurácie v Košiciach. Kontroly v reštauračných prevádzkach, bufetoch a občerstveniach sa zamerali na dodržiavanie hmotnosti, dolievanie nápojov, vydávanie dokladov o kúpe či predražovanie.

Počas polroka si kontrolóri posvietili na takmer tisíc prevádzok. "Z prekontrolovaných 996 jednotiek sme nedostatky zistili v 239 prípadoch, čo predstavuje 24 %,“ potvrdila hovorkyňa SOI Danuša Krkošková. Najhoršie obstáli reštaurácie a krčmy v Nitrianskom kraji. Inšpektorov sa pokúsili podviesť v každej druhej. Naopak, najférovejší sú krčmári v Košickom a Žilinskom kraji zákazníkov chcel obabrať len každý dvadsiaty podnik.

Inšpektori si vyberali reštaurácie nielen sami, ale do úvahy brali aj tipy od samotných zákazníkov, keďže až 211 podnetov im poslali práve občania. V 64 prípadoch sa potvrdilo, že podnik podvádza. V tom, že slovenské reštaurácie nás klamú, nie sme výnimkou. Podobný test urobili aj v prevádzkach v susednej Českej republike. Zákazníkov u našich západných susedov oklamalo až 37 % kontrolovaných podnikov.

Podvodnícke reštaurácie podľa krajov

Kraj Počet kontrol Pochybenia %
Nitriansky 33 17 51,5
Trenčiansky 187 72 38,5
Trnavský 61 23 37,7
Prešovský 171 56 32,7
Banskobystrický 49 16 32,6
Bratislavský 165 39 23,6
Žilinský 113 7 6,2
Košický 217 9 4,1
Spolu 996 239 24,0

10 NAJVÄČŠÍCH PODVODOV

1. Nedočapované nápoje
Viac ako dve tretiny pív čapujú krčmári pod rysku.
Tip Nového Času: Frázy typu „to dôjde samé“, ignorujte. Objednali ste si pol litra piva a nie štyri deci s kopou peny.

2. Riedenie
Džúsy vodou, značková kola kolovým nápojom za pár centov Stáva sa aj to, že krčmár zriedi aj pivo - namiesto dvanástky načapuje desiatku a len navrchu doleje dvanástku.
Tip Nového Času: Každý správny pivár odhalí tento podfuk. Ak máte pochybnosti o kvalite nápoja, nechajte si ho vymeniť.

3. Čudné názvy
Prsia pani horárky, Tajtrlíkova zmes - minútky s nič nehovoriacimi názvami často skrývajú len zmes spracovaných zvyškov, ktoré sa pomelú do fašírok alebo rezňov a dá sa im čudné meno.
Tip Nového Času: Pozor na veľmi pikantné jedlá, korenie, ale aj syr Niva dokážu totiž potlačiť chuť starého mäsa.

4. Priesvitný rezeň
Ttenučký rezeň alebo filé obalia kuchári v strúhanke dvakrát, čím „mäso“ získa pred písanú hmotnosť. Porcia vyzerá väčšia. Pri obaľovaní sa často používajú len bielka z vajec.

5. Obrie obloženie
Ak ste si objednali minútku a kuchár nemá dosť mäsa, tanier bohato obloží, aby bol plný.
Tip Nového Času: Nechajte si prílohy doniesť zvlášť, po tom vynikne skutočná veľkosť porcie.

6. Falošný tatarák
Pravý tatársky biftek sa má robiť z hovädzej sviečkovice. Tá je však pre mnohé reštaurácie zbytočne drahá, takže zákazník namiesto nej dostane len obyčajné hovädzie alebo konské mäso.

7. Ľad v nápoji
Častým javom sú džús alebo kola utopené v kope ľadu. Samotného nápoja je potom oveľa menej, zákazník teda zaplatí za zmrazenú vodu.
Tip Nového Času: Ľad si nechajte doniesť v extra pohári. Jedinou výnimkou sú miešané drinky, tam je ľad súčasťou receptúry.

8. Zlievky
V tých najhorších podnikoch zvykne obsluha zlievať nedopité nápoje, ktorými potom riedi ostatné. Tak sa stane, že kola chutí po rume a džús po vodke. Hosť mal totiž miešaný nápoj, ale čašník to nevedel.
Tip Nového Času: Ak váš nápoj chutí podozrivo, nechajte si ho vymeniť alebo z podniku radšej utečte.

9. Zlý účet
Ak má početnejšia skupina hostí „slinu“, nie je problém prihodiť jej k účtu niekoľko vypitých pohárikov navyše.
Tip Nového Času: Kontrolujte každý zásah čašníka do účtenky, záverečné vyúčtovanie by mal urobiť priamo pred vami. Všetky položky by mali byť na paragóne z elektronickej pokladnice rozpísané.

10. Jedlo po niekom
Niektorí kuchári umývajú nedojedené listy šalátu a dajú ich na stôl ďalšiemu hosťovi. To isté sa môže stať napríklad s pirohmi.
Tip Nového Času: Ak je kuchár dôkladný, neodhalíte ho. Jediná rada znie - nedojedené kúsky pokrájajte, aby sa nedostali na tanier niekoho iného.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Koniec zlozvykom: 
K najčastejším novoročným 
záväzkom patrí  prestať fajčiť.
Ak si dávate novoročné predsavzatia, zbystrite pozornosť: Odborníčka radí, čo je kľúčom k úspechu
Princ Harry
Foto
Princ Harry zúri: Unikla fotka malého Archieho! Pozrite sa, ako vyrástol
Thermometer on snow shows low temperatures - zero. Low temperatures in degrees Celsius and fahrenheit. Cold winter weather - zero celsius thirty two farenheit.
Slovensko má za sebou jednu z najchladnejších nocí tejto zimy: Ortuť teplomera klesla až na…
Dávid Uzsák
Foto
Herec Dávid Uzsák otvorene o seriáli Ranč: Som rád, že sme ho DOTOČILI! Neuveríte, čomu sa chce venovať teraz
Autá sa nedali zabrzdiť a narážali do seba.
Cesta v známom českom stredisku sa zmenila na klzisko: Autá sa nedali ovládať, ľudia len bezradne pozerali
Juraj Slafkovský (Montreal) pred brankárom Mackenzie Blackwoodom (Colorado)
Slafkovský to znova schytáva: Hrá zranený či po fláme?
Na snímke zvolený prezident USA Donald Trump.
Trump sa stretol s prominentnou európskou političkou: Schôdzka vyvoláva otázky a podozrenia
Aleš Brichta (vľavo) a Petr Janda
Bolestivé priznanie českej rockovej legendy: Prišiel som o zrak!
Výbuch v utečeneckom tábore Nur Shams.
Izrael sa pripravuje na najhoršie, armáda je v stave NAJVYŠŠEJ pohotovosti: V hre je viacero scenárov
(ilustračné foto).
Nepriaznivá dopravná situácia, cestári vydali varovanie: POZOR najmä v týchto úsekoch
Matúš Šutaj Eštok
Šutaj Eštok to povedal na plné ústa: Čaká Hlas zlúčenie so Smerom?! Prekvapivá odpoveď
V košickom hniezde záchrany našli bábätko (ilustračné foto).
Dráma pri hniezde záchrany: Pár odovzdal svoje dieťa do boxu, potom však prišla zmena!