Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.05.2010 14:00 | Tip od Vás | Slovensko

Rozhnevaní majitelia veľkých plemien: Malé psy si o útoky koledujú samé!

Chovatelia veľkých psov sa bránia tvrdeniu o neopodstatnených útokoch veľkých plemien. Podľa nich sú malé psy nervove labilné, provokujú a útočia ako prvé!

V informáciách o útočiacich psoch vždy figurujú bojové alebo veľké plemená. Vrhajú sa na iné psy alebo aj na ľudí a spôsobujú im častokrát až ťažké zranenia či smrť. Chovatelia veľkých psov sa však bránia: o útokoch malých psov sa podľa nich nehovorí a častokrát práve nervózne malé plemená toľko provokujú, až po nich väčší pes skočí!

Nepríjemnú skúsenosť s malým jorkšírskym teriérom má Helaka. Jej kamarátku pohrýzol malý teriér do nohy. „Hneď ako sa povie, že pes niekoho pohrýzol, ľudia za tým vidia iba veľké plemená,“ smutne konštatuje majiteľka nemeckého ovčiaka.

Denne sa stretávam so „psíčkarmi“, ktorí si vedú svojich zväčša malých psov na vodítkach a tie sú omnoho agresívnejšie ako veľké. Štekajú, majú záchvaty, hádžu sa na vodítkach a vyslovene provokujú veľké psy, dokonca aj uhryznú,“ napísala nám Alexandra. Podľa nej sú malé psy vychovávané štýlom Pozor, pes! Ideme preč! „Ľudia s malými plemenami si myslia, že ak sa na ich psa ktokoľvek len pozrie, už ho chce aj zožrať, česť výnimkám so zdravým rozumom.

Chovateľka retrieverov Martus sa nechce zastávať veľkých plemien, ale nemá rada agresívych a nevychovaných psov všeobecne, malé plemená nevynímajúc. „Môj retriever už niekoľkokrát dostal od malého psa, ale nikdy mu to nevrátil. Ide o prístup psíčkarov, ktorí sú v situácii, že sa ich psy pochytia, zdvíhajú ich na ruky. Malý pes je ešte viac agresívnejší a veľký nevie, čo sa deje, veď ho išiel iba oňuchať,“ podelila sa o svoj názor čitateľka.

Prečo by som mal tolerovať, keď malý pes dobehne k môjmu a začne na neho vrčať a dovoľovať si, a nepustiť môjho psa, nech sa bráni? A čo, že ho roztrhá – pán je za psa zodpovedný, s tým súhlasím!“ mieni diskutujúci chovateľ psov s prezývkou Mdzev.

S malými agresívnymi psami má nepríjemnú skúsenosť aj Martin, majiteľ fenky bernského salašníckeho psa. „Väčšina malých plemien nechodí na cvičák a ani na vodítku a čo je horšie, veľmi často sú skutočne agresívne, pretože sa jednoducho boja.“ Martin sa už stretol s tým, že keď naňho voľne pustený jorkšír začal vrčať a štekať, jeho fenka ho udrela labou tak, až mal obavy, že sa malému psovi niečo stalo. „Každý živý tvor má zakódované, že ak sa cíti v ohrození, alebo niekto ohrozuje jeho „svorku“, bráni sa,“ dodáva Martin.

Iná majiteľka veľkého psa – Andreja – si myslí, že „tieto malé psy sú nebezpečné hlavne pre deti, dospelý človek ho ľahko zneškodní, ale problém je ten, že provokujú veľké psy a vôdzka to nemusí zachrániť. Ak by to bolo obzvláš veľké plemeno, to neudrží ani chlap. Takíto krpci vybiehajú aj spod kovaných brán, takže človek musí byť v strehu.“

Čitateľku a diskutérku Lashu „kabelkové“ psy už dokonca dvakrát pohrýzli. „Ale toto nikto nebude riešiť, že ma napadla malá prachovka, hoci je agresívnejšia. Len rany boli menšie, tak sa to berie inak. Takže ak ideme riešiť povinnosti psíčkarov, ja si žiadam, aby tieto neurotické prachovky ostali zavreté v kabelkách svojich paničiek. Lebo ak napadnú mňa alebo môjho psa, tak máme právo brániť sa,“ dodáva majiteľka psa veľkého plemena.

Vyjadrite aj vy svoj názor. Myslíte si, že veľké či bojové plemená sú nebezpečné a útočné? Napadol vás pes?
DISKUTUJTE alebo nám napíšte na tip@novycas.sk!

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Opitý vodič spôsobil v pondelok nehodu na R1 v smere od Trnavy do Nitry
Foto
Nenormálne: Opitý vodič spôsobil nehodu na R1! FOTO hovorí za všetko
Kurilovská vraví, že cíti pocit obrovskej skrivodlivosti.
Kontroverzné razie v bratislavských podnikoch: Kurilovská a Kiss reagujú! TAKTO to bolo
Záchranári odstraňujú trosky po ruskom útoku na mesto Záporožie.
Krajina zvažuje vyslanie VOJENSKÉHO personálu na Ukrajinu: Ak sa ukáže, že...
(ilustračná foto)
Odborník varuje! To, čo môže nastať na Slovensku budúci rok, neznie vôbec dobre
(ilustračné foto)
Už zatvorili školy a očakávajú skazu: Do krajiny sa rúti obávaná Dana!
Šmahel sa do chomúta znova neženie.
Moderátor Martin Šmahel: Svadbu stále ODKLADÁ! Problém s PENIAZMI?
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Aktualizované
Kotlár: Nemám dôveru v ministerstvo vnútra! Ak vláda neprijme uznesenie, tak...
Česká polícia (Ilustračné foto).
Lekárku Michaelu († 30) mal zavraždiť primár a kolega jej otca: Šokujúce pozadie beštiálneho činu!
V Dubnici evakuovali polikliniku, dôvodom bol zápach zrejme zo zhorených káblov
POPLACH v Dubnici nad Váhom! Museli evakuovať polikliniku: Znepokojivé, čo sa dialo
Foto
Škandál v MMA: Bývalému trénerovi Karlosa Vémolu hrozí doživotie!
(ilustračné foto)
Chodíte spať neskoro a cez deň driemete? Úsmev vás prejde: AHA, čo vás čaká
Šéf lekárskych odborárov Peter Visolajský.
Aktualizované
Hazard so zdravím Slovákov?! Lekári sú pripravení podať hromadné výpovede