Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.03.2010 10:15 | Tip od Vás | Vaše horúce tipy

Tešte sa na oteplenie: Konečne si vychutnáme krásy jari!

Zima končí! Skrehnuté prsty a nepríjemný vietor konečne vystrieda krajšie počasie. Oddnes sa má na celom území otepľovať!

Ortuť teplomera sa zastaví až mierne pod 20°C. A tak ako nás čaká aj nástup kalendárnej jari, na Slovensku budeme mať aj prvý jarný víkend.

Svedectvo o tom vydáva aj príroda a naši čitatelia nám posielajú prvé jarné fotky. Spod nekonečnej snehovej pokrývky na svet vykukli prvé snežienky a aj iné jarné kvety. Počasie uplynulých dní dalo jasne najavo, že panovanie tohtoročnej zimy sa už pomaly končí. Snehuliaci na sídliskách sa už roztopili a na mnohých miestach Slovenska rozkvitli kvety.

Po studenom začiatku týždňa k nám konečne príde jar. Zimné kabáty tak môžete nechať doma, a čoraz častejším módnym doplnkom sa u žien stanú aj krátke sukne. Po týždňoch nepríjemného počasia s dažďom a so snehom sa konečne na nás usmeje slnko. „Na naše územie začal v týchto dňoch prúdiť teplý vzduch, čo spôsobilo výrazné oteplenie. Teploty nasvedčujú, že sa blížime k príjemnejšej časti roka,“ zdôraznila meteorologička SHMÚ Miriam Jarošová.

Už dnes teploty vystúpia na 14 °C, príjemné počasie bude pokračovať aj cez víkend, keď sa začína kalendárna jar. Konečne tak budú vyzerať aj hodnoty na teplomeri. V závere týždňa sa výraznejšie oteplí a vďaka slnečnému počasiu dosiahne teplota až 16 °C. V nedeľu dokonca meteorológovia očakávajú až 18 °C.

523287 523288
523289 523285

Teplé počasie však spôsobí masívne roztopenie snehu, čo určite nepoteší milovníkov zimných športov, niektoré strediská sa tak pravdepodobne rozlúčia s lyžiarskou sezónou . „Vďaka výraznému otepleniu sa sneh vo vysokohorských polohách začne topiť. Horská služba preto varuje pred lavínovým nebezpečenstvom,“ dodala odborníčka zo SHMÚ Miriam Jarošová.

Po krásnom víkende sa počasie mierne zhorší. Dopravu na cestách môžu od budúceho týždňa skomplikovať hustý dážď a ranné hmly. Teploty počas týchto dní vystúpia na 8 až 13 stupňov. Miernejšie ochladenie sa očakáva v závere budúceho týždňa. Dlhodobo chladné počasie z posledných týždňov však meteorológovia už neočakávajú.

Ak sa aj vám podarilo už spraviť fotky,
ktoré jednoznačne hovoria o nástupe jari, pošlite nám ich!

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Michael Schumacher
Foto
Neuveriteľné: Schumacher sa po dlhých rokoch od NEHODY objavil na VEREJNOSTI!
Nový generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Mark Rutte (vľavo) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa zdravia na tlačovej konferencii v Kyjeve vo štvrtok 3. októbra 2024.
Aktualizované
Nový generálny tajomník NATO a Zelenskyj: Zaujímavé, o čom spolu rokovali!
Futbalista Leon Dajaku s matkou Blertou.
Fanúšikovia neveria vlastným očiam: Jeho frajerka? Nie, MATKA! Dokonca je už babičkou
Na snímke "ohnivý kruh" počas prstencového zatmenia Slnka v argentínskom meste Puerto San Julián v stredu 2. októbra 2024.
Foto
Ľudia sa pozreli na oblohu a neverili vlastným očiam! Vzácny úkaz: FOTO vám vyrazí dych
Na snímke poslanec Národnej rady (NR) Slovenskej republiky (SR) Michal Šimečka (Progresívne Slovensko) počas 19. schôdze parlamentu 3. októbra 2024 v Bratislave.
Foto
Šimečka po schválení konsolidačných opatrení: Môže to znamenať začiatok pádu Ficovej vlády
Opitý vodič spôsobil v Dubnici nad Váhom dopravnú nehodu.
Foto
Opitý vodič v Dubnici nad Váhom vyletel z kruhového objazdu do protismeru: ČELNÁ zrážka!
Polícia na mieste krvavého incidentu.
To, čo sa deje v hlavnom meste Švédska, naháňa hrôzu: Krajina je na nohách
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Foto
Premiér Fico tvrdí, že konsolidácia bola nevyhnutná: Teraz vládu čaká ďalší dôležitý krok!
Britský expremiér Boris Johnson
Trapas a sklamanie? BBC zrušila rozhovor s expremiérom Johnsonom: Nepochopíte, čo je za tým!
Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán.
Aktualizované
Európska komisia žaluje Maďarsko: Majú veľký problém! O čo ide?
Domácnosti by podľa SaS prispeli 43 miliónmi eur.
Foto
Ďalšia ZMENA: Poslanci odklepli zákon o DANI z finančných transakcií!
Slnečná erupcia (ilustračná fotografia).
Už sa to na nás rúti! TOTO čoskoro zasiahne Zem: Treba sa pripraviť na...