Inšpektori potravinového dozoru a hygieny potravín vykonali mimoriadne kontroly, ktoré pre obchodné potravinové reťazce vôbec nedopadli dobre! "Stretli sme sa s rôznymi nedostatkami. Budú z toho enormné pokuty," informoval v utorok ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Ján Pliešovský.
Medzi najčastejšie nedostatky patrilo nezlučiteľnosť skladovania, teda spoločné skladovanie potravín, krmív, časti drogérie a nepotravinárskeho tovaru. Okrem tohto inšpektori zistili aj spoločné skladovanie vratných a nevratných obalov v sklade potravín a balenie syrov do priameho obalu nevykonávané v súlade s potravinovým právom.
Tiež boli zistené nedostatky v skladovaní potravín v chladiacich boxoch, predaj výrobkov s poškodeným a znečisteným obalom, nedostatočne označené nebalené chladené čerstvé mäso, či predaj potravín po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti.
Pod článkom na Čas.sk, ktorý tieto informácie priniesol, začali čitatelia diskutovať.
"Aj v istom hypermarkete na Liptove majú vo zvyku pozáručné mäsové výrobky presunúť na oddelenie lahôdok, kde sa daný tovar/polotovar ďalej spracuje. Najmä v letnom období pozor na výrobky typu ražničí + marinované mäsové plátky na grilovanie... Marinádou sa len prekryje nechutne sfarbené, zostarlé mäso, či slanina... Sám som to počas jednej brigády v minulosti robil..." približuje nám šokujúce praktiky zo zákulisia čitateľ s nickom matkoliptacik.
Nagiko má svoje riešenie: "Nič nové pod slnkom. Už viackrát sa mi stalo, že som mäso bola reklamovať. Môj trik je, že vždy keď kúpim balené mäso v supermarketoch, tak ho doma rozbalím, pozriem, ovoniam, a keď sa mi nezdá, tak ho na druhý deň vrátim. Ak je ok, tak ho môžem strčiť do mrazničky alebo čím skôr pripraviť."
Máte aj vy skúsenosti s porušovaním hygieny v obchodných reťazcoch? Pošlite nám informácie, fotografie a videá na tip@novycas.sk alebo na 0918620001!