Vytvorili ste si vlastného svetlonosa? Pošlite nám jeho fotografiu na halloween@cas.sk! Tie najlepšie fotografie uverejníme!
Strašidelné tekvice preslávil najmä sviatok Halloween v americkom poňatí, ale svetlonosy si v detstve vyrezávali aj naši starí rodičia.
Ak si chcete dotvoriť atmosféru posledných októbrových dní vyrezanou tekvicou a neviete, ako na to s nami!
„V prvom rade si musíte dať záležať pri výbere materiálu, teda v tomto prípade tekvice. Musí byť zdravá, tvrdá a určite čerstvá,“ upozorňuje začiatočníkov rezbár Martin Vlkolinský.
Na vyrezávanie je najlepší dlhý a ostrý nôž, skalpel alebo orezávač na sadrokartón. Pripraviť si treba veľkú kuchynskú lyžicu, fixku - najlepšie čiernu a takú, ktorá sa nerozmazáva. Záverečnou bodkou je malá sviečka.
A tip na koniec - semienka z tekvice nevyhadzujte, môžete si na nich pochutiť. Len ich očistite od dužiny, umyte, osoľte a rovnomerne vysypte na plech.
Za občasného miešania ich na 220 °C pečte približne pol hodiny, kým budú ružovohnedé.
1. Odrežte vrch tekvice |
||
2. Odstráňte dužinu Najskôr nožom vyrežte pevnejší vrch, potom rukou povyťahujte „črevá“ so semiačkami. Tie, ktoré sú pevne prichytené k dužine, odstráňte lyžicou. Dužinu vyškrabte na hrúbku 1 až 1,5 cm. |
||
3. Načrtnite si podobu |
||
4. Čím tenšia čepeľ, tým lepšie |
||
5. Posledná je sviečka |