Z nich tu vyrábajú výnimočnú pálenku a tiež rôsolovitú zmes, ktorá je vyhľadávanou dobrotou. „Nazývame ju syrom, no v skutočnosti s ním nemá nič spoločné. Je to želatínová masa, ktorá bývala náhradou cukríkov,“ povedal pestovateľ Martin Puzder.
„Hotová pochúťka vydrží v chlade aj rok, pokiaľ ju skôr nezjete, lebo chutí naozaj vynikajúco!“ dodal Puzder, podľa ktorého sladká maškrta pripomína aj gumené cukríky.
Recept na pochúťku
Na syr z dulí treba kilo našúpaného ovocia, ktoré je očistené od jadier. Po uvarení do mäkka - bez cukru, na miernom ohni a za stáleho miešania - sa zmes nechá odkvapkať a prepasíruje sa. Na kilo masy treba 800 gramov kryštálového cukru, spolu sa to varí ďalších 20 minút. Potom sa uloží do formy ako roláda a v alobale uskladní na chladnejšom mieste.