A tak sa táto surovina potrebná na výrobu čokolády stále zdražuje. Vedecké štúdie ale situáciu nijak nezlepšia. Stále totiž pribúdajú dôkazy, že kakao ľudskému zdraviu prospieva. Čo jej spotrebu ešte zvyšuje. Pravidelný prísun kakaa a extra horkej čokolády totiž výrazne zlepšuje funkcie mozgu.
Antioxidanty obsiahnuté v kakau totiž spomaľujú starnutie nervovej sústavy človeka. Inými slovami brzdia nástup demencie a zlepšujú mozgové funkcie. "Častejšia konzumácia čokolády súvisí s lepšími výsledkami v testoch vizuálno-priestorovej pamäti a organizácie, pracovnej pamäti, skenovania a pozornosti, abstraktného uvažovania a skúmania minimentálneho stavu," tvrdia vedci z New Yorku.
Blahodarné účinky na zdravie mozgu ale aj srdca a ciev majú antioxidanty obsiahnuté v kakau. Pridanie cukru, mlieka a ďalších prísad ale účinky znižuje, pretože tieto ingrediencie väčšinou zdraviu škodia. Preto je ideálne pre maximálne zdravotný účinok konzumovať horké kakao alebo horkú čokoládu s vysokým obsahom kakaového prášku. Konzumácia mliečnej a bielej čokolády zdraviu naopak škodí. Je to totiž zmes nasýtených tukov a cukru.