Či už zjete zrelý alebo nezrelý banán, stretnete sa s množstvom výhod a nevýhod.
Zrelé banány
Mnoho odborníkov sa domnieva, že čím je banán zrelší a čím má na sebe viac čiernych fľakov, tým sa stupňujú jeho anti – rakovinové vlastnosti. Ďalším dôvodom, prečo si dať zrelší banán môže byť aj fakt, že sa s jeho zrelosťou stupňuje i množstvo vitamínu C, draslíka, vitamínu B a mnoho ďalších antioxidantov. Okrem toho je takýto banán pre vaše telo lepšie stráviteľný. Stále sú to však situácie, kedy je vhodnejšie zjesť nezrelý banán.
Nezrelé banány
Nezrelé banány majú tiež svoje výhody, píše awesomeideaz.com. Napríklad aj to, že obsahujú menej cukru. Benefitom je tiež, že pomáhajú udržiavať správny chod hrubého čreva. Na druhej strane sú však horšie stráviteľné a môžu spôsobiť nadúvanie. Ak však trpíte cukrovkou, určite siahnite radšej po nich. Okrem iného sa budete cítiť rýchlejšie najedení a plnší.