Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.02.2016 23:20 | Správy | Peniaze

Slovensko je na chvoste v rebríčku Únie: V reťazcoch máme len toľkoto domácich potravín!

Informácie vyplývajúz prieskumu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

Zahraničné obchodné reťazce v SR majú menej ako 50-% podiel výrobkov vyrobených na Slovensku na pultoch svojich predajní. Slovenské obchodné reťazce COOP Jednota s 57-% podielom a CBA s 56-% podielom hranicu prekročili. 

Podľa výsledkov, ktoré na tlačovej konferencii v Bratislave prezentoval jej predseda Milan Semančík, najhorší, 19-% podiel slovenských výrobkov, zaznamenal ich monitoring v Lidli. V Kauflande je 37-% zastúpenie slovenských výrobkov, a to podľa šéfa SPPK napriek reklamnej kampani pod názvom Z lásky k Slovensku. S necelými 40 % (39,9 %) podielu slovenských potravín na domácom trhu je Slovenská republika podľa komory na chvoste krajín EÚ.

"Pokiaľ to porovnávame s okolitými krajinami, kde je zastúpenie domácich potravín na úrovni 70 % a vyššie, ide o veľmi slabé zastúpenie domácich výrobkov. Slovenskí výrobcovia potravín nevedia prekročiť hranicu ani 40 %. Jedine slovenské obchodné reťazce, a to COOP Jednota a CBA prekročili v predaji slovenských výrobkov 50-% hranicu. Vyspelé krajiny majú hranicu posunutú na úroveň 80 %, napríklad Rakúsko ju má už tri roky na úrovni 85 % a všetko robia preto, aby sa v predaji svojich potravín posunuli ešte vyššie," skonštatoval Semančík.

 

Prieskum sa robil 9. až 15. novembra 2015 v rámci všetkých krajov. Zamestnanci SPPK zisťovali, akú časť z celkovej ponuky potravín predstavujú agropotravinárske výrobky vyrobené v SR. Navštívili spolu 56 predajní ôsmich obchodných reťazcov a sledovali 28 potravinárskych komodít. Z nich hranicu 50-% zastúpenia domácich produktov prekračujú aj naďalej med, chlieb, pečivo, minerálne vody, zemiaky, mlieko a vajcia.

Porovnanie prieskumov Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR s prieskumom SPPK ukázalo, že nie je až taký veľký rozdiel medzi výsledkami monitoringu. Agrorezort ho robil na základe podielu z predaja a monitoring SPPK na základe ponuky na pulte. SPPK urobila porovnanie oboch monitoringov v tých obchodných reťazcoch, cez ktoré sa realizuje predaj takmer 90 % potravín na Slovensku a ktoré sú zaradené tak v prieskume SPPK, ako aj v prieskume MPRV SR.

Z tohto dôvodu z porovnávania vynechali Metro, ktoré nefigurovalo v monitoringu MPRV SR. "Pracovali sme teda s mierne vyšším zastúpením, ako uvádzame v našom celkovom prieskume. Rozdiel medzi výsledkami percenta podielu potravín vyrobených na Slovensku v monitoringu MPRV SR a SPPK nám významne klesol z 21,26 % na 7,3 %," objasnil Semančík.

 

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Celkový pohľad na zámok Balmoral v škótskom Aberdeene.
Chcete zažiť svadbu alebo oslavu na kráľovskom panstve? Máte jedinečnú príležitosť: Úžasné, čo plánujú
(ilustračné foto)
Položte vedľa okna misku plnú soli: Môže vám to zachrániť život! Ako je to možné?
Predseda českej vlády Petr Fiala.
Fiala o dohode Babiša so slovenským ministerstvom: Hovorí o protislužbe! Čo s tým má Fico?
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová.
Martina Šimkovičová na významnej konferencii: Zdôraznila, čo je u Slovákov v zahraničí dôležité
Jaroslav († 32) zomrel za mimoriadne záhadných okolností.
Foto
Tragická smrť Jaroslava († 32) je opradená tajomstvom: Odišiel zo sveta rovnako, ako tieto svetové hviezdy?
Francúzsky prezident Emmanuel Macron (uprostred), libanonský premiér Nadžíb Mikátí (druhý zľava), libanonský minister zahraničných vecí Abdalláh Bú Habibas (vľavo), francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Noel Barrot (druhý sprava) a francúzsky minister obrany Sebastien Lecornu (vpravo) počas medzinárodnej konferencie pre podporu Libanonu v Paríži 24. októbra 2024.
Foto
Konferencia o Libanone priniesla výsledky: Krajina dostane obrovskú finančnú injekciu, kam pôjdu peniaze?
Ochranár Erik Baláž v relácii Diskusný klub so Šimonom Žďárským.
Ochranár Baláž: Čím viac medvede strieľame, tým sú pre ľudí nebezpečnejšie
Hanychovej sa škandály ani po rokoch nevyhýbajú.
Foto
Škandalózna Hanychová opäť šokovala: Vážne TOTO urobila?! Budete si ťukať na čelo
Minister zdravotníctva SR Kamil Šaško.
Minister Šaško avizuje úpravu vyhlášky k darovaniu krvi: Ako sa týka LGBTQ+ ľudí?
 Symbolicky si bude obliekať dunajskostredský dres.
Škrtel končí po 35 dňoch! Futbalová legenda podala v DAC demisiu
Komičke a herečke učarovali Čechy.
Foto
Evelyn šokuje fanúšikov: OPUSTÍ rodné Slovensko?! Budete pozerať, kam chce ísť
Záhadný koberec našla približne 60 centimetrov pod povrchom zeme.
Foto
V záhrade našla ZÁHADNÝ kúsok! Myslela si, že o nič nejde: Vtom jej na dvere zaklopalo policajné komando