Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.03.2016 12:50 | Šport | Hokej

Fínsko nominovalo na Svetový pohár: Brankárske hviezdy a jedno prekvapenie

Fínsko sa bude na tohtoročnom Svetovom pohári opierať najmä o defenzívu. V prvej, 16-člennej nominácii na prestížne podujatie figurujú brankárske hviezdy "Suomi" Tuukka Rask z Bostonu Bruins a Pekka Rinne z Nashvillu Predators.

Rask býva už tradične na čele štatistík NHL a na konte má Stanleyho pohár. Rinne je najväčšia hviezda Nashvillu a základný kameň úspechov tímu v poslednom období.

Generálny manažér Jere Lehtinen zaradil do predbežného výberu štyroch obrancov. Sú nimi Olli Määttä z Pittsburgh Penguins, Rasmus Ristolainen z Buffala Sabres, Sami Vatanen z Anaheimu Ducks a iba dvadsaťjedenročný mladík Esa Lindell. V drese Dallasu nastúpil v prebiehajúcej sezóne iba na štyri zápasy, no na vlaňajších MS nazbieral v ôsmich dueloch šesť bodov.

V útoku nechýbajú Aleksander Barkov, Leo Komarov, Mikko Koivu, či Mikael Granlund. V kádri sú aj skúsení pracanti Jussi Jokinen a Valtteri Filppula. Najväčším prekvapením je podľa nhl.com zaradenie Joonasa Donskoia. Nováčik NHL zo San Jose Sharks odohral v tomto ročníku 57 zápasov a nazbieral 27 bodov.

 

Všetci hráči z výberu majú bohaté skúsenosti z národného tímu, ktorý dosiahol v posledných rokoch množstvo úspechov v najvyššej i v juniorských kategóriách. Fíni získali medailu na troch posledných zimných olympiádach, striebro na MS 2014 a zlato na MS juniorov 2016. Na poslednom Svetovom pohári v roku 2004 to dotiahli až do finále, v ktorom podľahli šampiónom z Kanady.

"Je to skvelý mix hráčov, ktorí majú skúsenosti, veľký talent a sú otvorení novým veciam. Svetový pohár je pre všetkých hráčov veľká vec. Majú obrovskú motiváciu a všetci chcú byť súčasťou tímu," agentúra AP citovala trénera "Suomi" Lauriho Marjamäkiho.

Tímy musia skompletizovať výbery na konečných 23 mien do 1. júna. Svetový pohár sa odohrá od 17. septembra do 1. októbra na štadióne Air Canada Centre v kanadskom Toronte. Fínsko sa v základnej B-skupine stretne s Ruskom, Švédskom a výberom Severnej Ameriky.

Predbežná nominácia Fínska:

Brankári: Tuukka Rask (Boston Bruins), Pekka Rinne (Nashville Predators)

Obrancovia: Olli Määttä (Pittsburgh Penguins), Rasmus Ristolainen (Buffalo Sabres), Sami Vatanen (Anaheim Ducks), Esa Lindell (Dallas Stars)

Útočníci: Mikko Koivu, Mikael Granlund (obaja Minnesota Wild), Jori Lehterä (St. Louis Blues), Aleksander Barkov, Jussi Jokinen (obaja Florida Panthers), Valtteri Filppula (Tampa Bay Lightning), Leo Komarov (Toronto Maple Leafs), Joonas Donskoi (San Jose Sharks), Lauri Korpikoski (Edmonton Oilers), Teuvo Teravainen (Chicago Blackhawks).

Rusov povedie Ovečkin

Alexander Ovečkin povedie tím Ruska na septembrovom Svetovom pohári v hokeji. "Zborná" zverejnila predbežný šestnásťčlenný káder ako prvá spomedzi osmičky účastníkov prestížneho podujatia a je v ňom i veterán Pavel Dacjuk.

Tréner Oleg Znarok v stredu oznámil mená troch brankárov, troch obrancov a desiatich útočníkov. Tímy musia skompletizovať výbery na konečných 23 mien do 1. júna.

Otvoriť galériu

Okrem hviezdneho kanoniera Washingtonu Capitals, momentálne najlepšieho strelca NHL, nechýbajú vo výbere "zbornej" ani jeho klubový spoluhráč Jevgenij Kuznecov, najproduktívnejší nováčik Artemij Panarin z Chicaga Blackhawks, Jevgenij Malkin z Pittsburghu Penguins.

"Nezáleží na tom, aký to je turnaj, je to obrovská pocta. Je pekné byť v nominácii a som hrdý na to, že budem reprezentovať svoju krajinu," cituje Ovečkina AP.

Jeho klubový spoluhráč Kuznecov chýbal na zimnej olympiáde v Soči a zatiaľ reprezentoval Rusko "iba" na majstrovstvách sveta. "Myslím si, že toto je trochu iná úroveň. Je to niečo ako olympijské hry, pretože tam budú všetci najlepší hráči. Je to proste niečo iné," povedal Ovečkin, ktorý si zahrá na druhom Svetovom pohári v kariére. Naposledy, v roku 2004 bol najmladší vo výbere Ruska a odohral dva zápasy. "Bol som iba tínedžer a bol to neuveriteľný zážitok vidieť všetkých tých hráčov z NHL. Bola to obrovská skúsenosť a veľký turnaj," dodal.

Predbežná nominácia Ruska:

Brankári: Sergej Bobrovskij, Semion Varlamov, Andrej Vasilevskij

Obrancovia: Dmitrij Kulikov, Andrej Markov, Dmitrij Orlov

Útočníci: Alexander Ovečkin, Artemij Panarin, Vladimir Tarasenko, Arťom Anisimov, Pavel Dacjuk, Nikita Kučerov, Nikolaj Kuliomin, Jevgenij Kuznecov, Jevgenij Malkin, Vladislav Namestnikov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

(ilustračná foto)
Svetom sa šíri nový variant covidu: TOTO je príznak, ktorý ho odlíši od chrípky
Žena zapaľuje sviečky na mieste hudobného festivalu Nova, kde Hamas zabil alebo uniesol stovky účastníkov.
Humanitárna organizácia hovorí o apokalypse v Pásme Gazy: Takéto niečo ešte nikdy nevideli
Siren light on roof of police car at street. Themes crime, emergency and help.
Auto zo SLOVENSKA usmrtilo v Maďarsku seniorku: Hrozné, čo sa stalo potom! Ďalšia NEHODA
Na snímke minister školstva, vedy, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáš Drucker.
V parlamente vystúpil minister školstva: O dôležitých veciach sa podľa neho diskutuje málo
Uprostred noci počul divné zvuky. A potom to uvidel...
Stanovačka sa zmenila na horor! Uprostred noci zapol baterku a uvidel TO... VIDEO len pre silné žalúdky
Ron Ely si zahral hlavnú postavu v seriáli Tarzan na stanici NBC zo 60. rokov.
Foto
Zomrela hviezda Tarzana († 86): V živote si prešiel peklom! Syn († 30) mu zavraždil manželku († 62)
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Školská novela sa bude meniť: SNS a Smer z nej chcú vyňať túto časť
ÚVZ upozorňuje na nebezpečné detské potraviny.
Foto
Rodičia, spozornite: Problémy s TÝMITO detskými potravinami! Ide o českého výrobcu
Celkový pohľad na zámok Balmoral v škótskom Aberdeene.
Chcete zažiť svadbu alebo oslavu na kráľovskom panstve? Máte jedinečnú príležitosť: Úžasné, čo plánujú
(ilustračné foto)
Položte vedľa okna misku plnú soli: Môže vám to zachrániť život! Ako je to možné?
Predseda českej vlády Petr Fiala.
Fiala o dohode Babiša so slovenským ministerstvom: Hovorí o protislužbe! Čo s tým má Fico?
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová.
Martina Šimkovičová na významnej konferencii: Zdôraznila, čo je u Slovákov v zahraničí dôležité