Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.03.2016 00:55 | Správy | Zahraničné správy

Summit EÚ-Turecko: Frustrácia po desiatich hodinách rokovania

Po desiatich hodinách rokovaní premiérov a prezidentov 28 členských štátov poznačila prebiehajúci summit EÚ-Turecko frustrácia.

Nemenovaný diplomat EÚ takto novinárom opísal atmosféru za rokovacím stolom v Európskej rade. Dôvodom frustrácie je skutočnosť, že rokovania zamerané na riešenie migračnej krízy sa "otočili" iným smerom ako sa predpokladalo v návrhu dokumentu, ktorý v nedeľu večer vopred pripravili veľvyslanci krajín EÚ (COREPER).

Diplomati naznačili, že ich úsilie bolo zbytočné. Národní lídri majú tiež dôvod byť nespokojní, lebo sa pripravili rokovať o dohodnutých témach, ktoré v priebehu pondelka dňa aj medializovali. Týka sa to aj predsedu Európskej rady Donalda Tuska, ktorý minulý týždeň uskutočnil turné po metropolách viacerých štátov ležiacich na takzvanej balkánskej trase a hovoril o "rodiacom sa európskom konsenze".

Zmenu v pracovnej agende spôsobili nové požiadavky Turecka. Pred summitom o nich vedela iba nemecká kancelárka Angela Merkelová a holandský premiér Mark Rutte, ktorého krajina momentálne predsedá v EÚ; s oboma politikmi rokoval turecký premiér Ahmet Davutoglu v nedeľu večer. Nová pozícia Nemecka voči dohodnutej agende sa prejavila počas summitu, keď Berlín nebol naklonený uzavretiu balkánskej migračnej trasy, o čom po príchode do Bruselu ako o definitívnej veci hovorilo viacero národných lídrov. Podobný postoj má aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

 

Situáciu má komplikovať aj skutočnosť, že niektorí národní lídri nemajú mandát na schválenie vecí, ktoré neboli prerokované pred začatím mimoriadneho summitu EÚ. Ďalšie rokovania, už bez tureckého premiéra, pokračovali o 23.00 h. Dánsky premiér Lars Lokke Rasmussen na svojom účte na Twitteri uviedol, že summit by sa mal preklopiť do druhého dňa rokovaní a skončí sa až po polnoci.

Je možné, že výsledkom rokovaní bude iba prijatie spoločnej deklarácie so zmienkou o niektorých hlavných bodoch boja proti nelegálnej migrácii. Finálne schválenie konkrétnych bodov, ako sú ďalšie tri miliardy eur pre Turecko na sýrskych utečencov, rýchlejšie uvoľnenie vízového režimu či otvorenie nových prístupových kapitol, tak zrejme počkajú na šéfov vlád a štátov, ktorí sa o desať dní zídu na ďalšom summite EÚ (17.-18. marca).

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Hasiči zasahujú pri požiari haly v Leviciach: Príčiny zatiaľ nie sú známe
Ilustračné foto.
2500 lekárov sa chystá opustiť svoje miesta ak... Exminister zdravotníctva ukázal prstom: Čia je to vina?
Minister obrany SR Robert Kaliňák
Kaliňák rokoval s Maďarmi o ochrane vzdušného priestoru: Slovensko strážia ich gripeny
Dopravná nehoda na D2 smerom do Čiech si vyžiadala zdržanie
Nehoda na diaľnici D2: Polícia hlási zdržanie v tomto smere
Na snímke poslanec Národnej rady (NR) Slovenskej republiky (SR) Michal Šimečka (Progresívne Slovensko) počas 19. schôdze parlamentu 3. októbra 2024 v Bratislave.
Aktualizované
Namiesto stability, hádky, chaos a ... Ostré slova Šimečku na adresu koalície: AHA, čo povedal
Janinej kolegyni sa v plote zasekol vták.
FotoVáš Tip
Kolegyňa poslala Jane fotku zo záhrady, tá si išla oči vyočiť: V plote sa zasekol... Takého vtáka nikdy nevidela!
Prínosom nového grafikonu bude podľa ministra viac spojov na trati Bratislava - Košice
Nový grafikon o zmene vlakových spojení začne platiť ešte do konca tohoto roka: Na čo sa treba pripraviť?
Jozef Mihál
Nahnevaný Mihál: 13. dôchodok 600 eur dostane aj Srb, ktorý tu robil rok a má penziu 20 eur!
Mike Tyson (vľavo) i Mark Wahlberg majú temnú minulosť.
Foto
Hollywoodske hviezdy s TEMNOU minulosťou: Známi muži na krku s ohavnými činmi!
Caucasian woman holding gavel
Tomáš a Michal pašovali na Slovensko tony kokaínu a hašišu: Súd rozhodol o ich treste
(ilustračné foto).
Námorná doprava v Grécku je ochromená: Námorníci štrajkujú za vyššie platy
Ilustračné foto.
Foto
Muž, ktorý mal darovať orgány, OŽIL na operačnom stole: Potom prišiel ďalší ŠOK! Spoveď doktorky naháňa hrôzu