Konzumácia kvalitnej horkej čokolády má pozitívny vplyv na funkcie mozgu, zvlášť na myslenie a pamäť. Preukazujú to rozsiahle dlhodobé štúdie, ktoré po desaťročia sledujú stravovacie návyky ľudí a opakovane testujú ich kognitívne výkony. Jedinci, ktorí si kvalitnú horkú čokoládu doprajú aspoň raz týždenne, sú ohrození s pokračujúcim vekom úpadkom pamäti a myslenia o dosť menej ako tí, ktorí ju nekonzumujú vôbec.
"Zistili sme, že ľudia, ktorí konzumujú čokoládu aspoň raz týždenne, majú lepšie výkony v kognitívnych testoch. Je to výrazný rozdiel a týka sa mnohých funkcií myslenia a pamäti," tvrdí doktorka Merrill Elias z New York State University. Vzťah medzi kognitívnymi funkciami a konzumáciou čokolády sledovala od sedemdesiatych rokov u viac ako tisícky osôb.
Osoby konzumujúce pravidelne kvalitnú horkú čokoládu majú lepšie výsledky vo vizuálnej priestorovej pamäti, operačnej pamäti, skúmaní a sledovaní, abstraktnom uvažovaní a v ďalších funkciách mozgu.