Okrem dobre vykysnutého cesta je zárukou chuťového zážitku aj kvalitná marmeláda. Na obsah ovocia, cukru a nežiaducich látok sa pozreli odborníci z českého časopisu dTest. Ako dopadli niektoré z nich?
Princíp výroby pravého slivkového lekváru (čes. povidla) zostal dodnes nezmenený. „Základom je dostatok ovocia, a tak sme sa zamerali na množstvo, ktoré výrobca použil,“ vysvetlila Vanda Jarošová z českého časopisu dTest. Odborníci overovali aj to, či výrobcovia k slivkám pridávali jablčnú náhradu, ktorú však v marmeláde prezradí floridzin, ktorý obsahujú. „Všetky testované marmelády boli poctivé, bez pridaných jabĺk,“ ubezpečila Jarošová. Zisťoval sa aj obsah pridaného cukru, čím menej bol pohárik dosladený, tým lepšie hodnotenie dostal. Najvyšší obsah zistili vo výrobku firmy Koldokol, ktorý však ako jediný neobsahuje konzervanty.