Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.03.2016 14:26 | Správy | Zahraničné správy

Kurdi na severe Sýrie vyhlásili federálnu správu: Asad im dal sľub

Sýrski Kurdi a ich spojenci schválili plán na vyhlásenie federálnej správy na severe krajiny.

Informoval o tom predstaviteľ kurdskej menšiny Idrís Nasan. Potvrdil to vo štvrtok aj oficiálny predstaviteľ kurdskej Strany demokratickej jednoty (PYD) Nawáf Chalíl. Vyhlásenie federálnej správy v oblastiach pod kontrolou Kurdov na severe Sýrie prišlo v čase, keď v Ženeve pokračujú nepriame rokovania predstaviteľov sýrskej vlády a opozície o hľadaní spôsobu, ako ukončiť vojenský konflikt v Sýrii. PYD bola z týchto rokovaní vylúčená.

Podľa Chalíla sa federálna samospráva bude volať "Rojava - severná Sýria". Rojava je kurdský termín zaužívaný pre pomenovanie troch odlišných kurdských enkláv-kantónov: Džizíré, Kobané a Efríné. Rozhodnutie o vyhlásení federálnej správy bolo schválené na kongrese približne 200 delegátov z 30 politických strán v meste Rumajlan v provincii Hasaka. Podľa tlačovej agentúry Firat zastupovali Kurdov, Arabov, Asýrčanov, Turkménov, Čerkesov a Arménov - národnostné skupiny žijúce na severe a severovýchode Sýrie.

Agentúra Reuters v tejto súvislosti citovala sýrsku vládu, ktorá deklarovala, že vyhlásenie federálnej správy na severe Sýrie nebude mať nijaké zákonné ani politické dôsledky. Rovnaký názor zastáva aj susedné Turecko, o čom v stredu informovalo ministerstvo zahraničných vecí v Ankare. Sýrski Kurdi sa aktivizovali po tom, ako na základe ústavy prijatej v Iraku v roku 2005 vznikla kurdská autonómia a jej prezidentom sa stal Džalál Talabání. Už v marci 2005 vypukli v provincii Hasaka na severovýchode Sýrie masové demonštrácie, v ktorých Kurdi žiadali od sýrskej vlády posilnenie svojich práv v oblasti kultúry a politiky. Sýrsky režim však tieto demonštrácie potlačil silou, pričom prišlo o život 30-40 ľudí.

 

Vzhľadom na toto hnutie však sýrsky prezident Bašár Asad bol nútený priznať, že kurdská menšina je významnou zložkou obyvateľstva Sýrie a sľúbil riešiť jej problémy, napr. aj problém udelenia sýrskeho občianstva desiatkam tisíc kurdským rodín. Pozície Kurdov sa výrazne posilnili začiatkom februára tohto roku, keď ich polovojenské oddiely podnikli rozsiahlu ofenzívu na severe Sýrie a výrazne postúpili k sýrsko-tureckej hranici. Zmena vojenskej rovnováhy v prospech Kurdov viedla k radikalizácii postojov Turecka. Ankara totiž vníma PYD ako sýrsku odnož v Turecku zakázanej Kurdskej strany pracujúcich (PKK).

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Hokejový svet zasiahla smutná správa: Navdždy odišiel legendárny útočník
Parlament bude mať v stredu ceremóniu so 150 zvolenými poslancami.
Ako by dopadli voľby v októbri? Tieto strany by ostali pred bránami národnej rady
Tíndžerka plače vo svojej izbe (ilustračná fotografia).
Ohavný prípad! 10-ročné dievča OTEHOTNELO: Keď mama zistila, čo sa stalo, zrútil sa jej svet
Na snímke zľava diplomatka Ľubica Karvašová, podpredseda hnutia Progresívne Slovensko (PS) Michal Truban, predseda PS Michal Šimečka, expremiér a líder kandidátky PS vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) Ľudovít Ódor a moderátorka Veronika Cifrová Ostrihoňová.
Podľa Progresívneho Slovenska sa premiérovi nechce vládnuť: Toto má byť dôkazom!
Hokejisti Košíc postúpili do semifinále.
Foto
Fanúšikovia sa tešili zbytočne: Duel Slovana s Košicami pod holým nebom sa ruší!
Ilustračná fotografia.
Zomrel člen († 66) legendárnej rockovej kapely: Spieval na prelomových albumoch
Na snímke budova horí po ruskom vzdušnom útoku na prístavné mesto Mykolajiv na juhu Ukrajiny.
Rusi opäť útočili na Záporožie: Balistická strela poškodila desiatky domov, hlásia obete!
Ilustračné foto.
Kuriózny incident: Z pohrebného auta VYPADLA mŕtvola počas jazdy! Šokovaný svedok prehovoril
Na snímke slovenský prezident Peter Pellegrini.
Pellegrini spomína na účastníka SNP Karola Kunu († 96): Silné slová prezidenta! bol pravým hrdinom
lavirista Janusz Olejniczak zomrel vo veku 72 rokov
Zomrel významný umelec z filmu Pianista († 72): Jeho smrť prišla nečakane
Maroš Molnár
Tréner Molnár otvorene priznal: Môj najväčší neduh je... Maroš, to vážne?!
Andrej Babiš.
Aktualizované
Kauza Andreja Babiša a jeho krycieho mena vo zväzkoch ŠtB: Ministertvo vnútra s ním uzavrelo zmier