Rodičia by preto mali mať príjem soli svojich detí pod kontrolou, varuje nefrologička Ľudmila Podracká. Funkčne sa naše obličky vyvíjajú asi do druhého roka života. Práve preto patria v detstve k najcitlivejším orgánom nášho tela. „Detské obličky poškodzuje nadmerné solenie, nedostatok tekutín či opakované infekcie močových ciest,“ upozorňuje nefrologička Ľudmila Podracká. Je zaujímavé, že národy, ktoré prijímajú dlhodobo málo sodíka, majú minimálny výskyt chorôb spôsobených vysokým krvným tlakom.
„V brazílskom pralese žije indiánsky kmeň Yanomami. Keďže tam ľudia nemajú prístup k soli, denne skonzumujú len 0,5 gramu,“ hovorí Podracká. V tomto kmeni nestúpa krvný tlak s vekom a nikto nemá problémy s obličkami. Naopak, v Japonsku, v severnej oblasti Honšú, prijmú ľudia až 27 gramov soli za deň. „V tejto oblasti je extrémne vysoká úmrtnosť na mozgové príhody v dôsledku vysokého tlaku.“
Prebytočný sodík je záťažou pre detské obličky. „Za jeho nadmerný príjem môžu skryté soli v potravinách. Až dve tretiny prijímanej soli v detskej strave pochádzajú z priemyselne spracovaných potravín, ako sú údené syry, párky, šunka či presolené pečivo. Napríklad topené syry majú obsah soli taký vysoký, že už jedna porcia prekračuje povolenú dennú dávku,“ varuje odborníčka.
Prvé roky bez soli
- najlepšie je v prvých rokoch soľ vôbec nezaraďovať do jedálneho lístka dieťaťa
- deti by nemali mať prístup k soľničke na stole a samy si jedlo dochucovať
- nezabudnite, že im idete príkladom, takže ak veľa solíte pred každým jedlom, deti to budú opakovať
Za čo môže soľ
- poškodenie obličiek
- vysoký krvný tlak
- obezita a nadváha
- cievne mozgové príhody
- infarkt myokardu
- osteoporóza
- rakovina žalúdka
Pitný režim
- voda tvorí 80 % celkovej hmotnosti novorodenca
- na vylúčenie soli a odpadových látok potrebuje dieťa dostatok tekutín
- základom pitného režimu akokoľvek starého dieťaťa by mala byť číra, nízko mineralizovaná pramenitá neperlivá voda
- obsah minerálnych látok na liter má byť maximálne od 150 do 400 mg
Čomu sa vyhnúť
- údené a topené syry
- presolené pečivo
- dochucovacie koreniace zmesi
- omáčky a polievky z polotovarov
- párky
- šunka
- kečup