Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.03.2016 08:55 | Správy | Politika

Kauza Vaďurovho prezdraženého ultrazvuku o 375 000 eur: Čo s tým majú Fico s Rašim?

Nový Čas upozornil na to, že terajší šéf VšZP Miroslav Vaďura v roku 2010 kúpil do bratislavskej univerzitnej nemocnice ultrazvuk za 635 000 eur.

Ten istý typ prístroja zaobstarala nemocnica v Zlíne o 375 000 eur lacnejšie. Ultrazvuky do oboch krajín dodala firma TRANSKONTAKT. Táto spoločnosť v roku 2007 prevzala stavebný megaprojekt v Rusovciach po firme R. F. Development, ktorú zakladal Robert Fico. Súťaž na ultrazvuk pritom organizovala spoločnosť spolužiaka vtedajšieho ministra zdravotníctva Richarda Rašiho. 

Toľko prepojení sa len tak ľahko nevidí. Nemocnica na Kramároch pod vedením Miroslava Vaďuru v roku 2010 potrebovala ultrazvuk, a tak vyhlásila súťaž v predpokladanej hodnote 530-tisíc eur bez DPH. Súťaž zastrešovala spoločnosť Pro-Tender Petra Hložného. Ten je známy ako spolužiak vtedajšieho ministra zdravotníctva Richarda Rašiho z gymnaziálnych čias. Prihlásila sa spoločnosť TRANSKONTAKT Romana Ziziča, ktorý za dodanie ultrazvuku ponúkol „až“ o 500 eur nižšiu sumu ako bola predpokladaná hodnota zákazky. S terajším šéfom Vaďurom si tak rýchlo tľapli a podpísali kontrakt. Všetko to prebehlo za ministrovania smeráka Rašiho.

Ten akékoľvek spájanie s obchodom popiera. „Nákupy prístrojov v nemocniciach sú organizované samotnými nemocnicami, žiaden minister preto nikdy do toho procesu nezasahoval, lebo ani nemôže. Žiadne informácie o spomínanej kúpe nemám, a to práve z toho dôvodu, že celé verejné obstarávanie robila nemocnica,“ uviedol Raši. O tom, že súťaž robila spoločnosť jeho spolužiaka, vraj rozhodovala nemocnica.

Otvoriť galériu

 

Firma TRANSKONTAKT na Slovensku pritom nie je až takou neznámou spoločnosťou. V roku 2007 sa dostala k lukratívnym pozemkom v Rusovciach, kde chcela postaviť 2-tisíc nových bytov a domov. Na tie isté parcely mala pritom podľa medializovaných informácii predkupné právo akciovka R.F. Development, založená samotným premiérom Robertom Ficom. Médiá informovali o tom, že nie je jasné, ako sa vtedy medzi sebou obe spoločnosti vyrovnali a kto na miliardovom projekte zarobil. Fico sa neskôr účasti vo firme vzdal. Do apríla 2007 v nej však pôsobila jeho manželka Svetlana.

Úrad vlády na otázky, v akom vzťahu je premiér so spoločnosťou TRANS­KONTAKT a aké finančné vyrovnanie za pozemky v Rusovciach v roku 2007 jeho materská spoločnosť dostala, odpovedal stručne. „Premiér svoj podiel v R. F. Development predal v roku 2004 a už tam nefiguruje ani on, ani nikto z jeho známych. Dôrazne odmietame akékoľvek spájanie predsedu vlády s ďalšími aktivitami tejto spoločnosti alebo spoločnosti Transkontakt,“ dodal Úrad vlády.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj reaguje na dôkazy o vojakoch KĽDR na Ukrajine: Výzva pre spojencov!
Na snímke Miguel Gutierrez (vľavo) z Girony strieľa úvodný gól za chrbát brankára Dominika Takáča (vpravo) z ŠK Slovan Bratislava.
Foto
Girona FC - ŠK Slovan ONLINE: Belasí naďalej bez bodu, prehrali aj tretí duel
Antarktída skrýva stále svoje tajomstvá (ilustračné foto).
Foto
Záhada, ktorá nedá ľuďom spať: Aha, čo našli na snímke z Antarktídy! Veď TOTO tam nemá čo robiť
Ilustračné foto
Hasiči zasahujú pri požiari haly v Leviciach: Príčiny zatiaľ nie sú známe
Ilustračné foto.
2500 lekárov sa chystá opustiť svoje miesta ak... Exminister zdravotníctva ukázal prstom: Čia je to vina?
Na Instagrame spojenom s týmto pseudonymom vystupuje žena v žiarivej červenej parochni s ofinou. Posledný príspevok na tomto účte bol zverejnený v septembri 2022.
Foto
Žena vyšla z domu celá od krvi: Z toho, čo tam našli policajti, im zostalo zle
Dopravná nehoda na D2 smerom do Čiech si vyžiadala zdržanie
Nehoda na diaľnici D2: Polícia hlási zdržanie v tomto smere
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin zúri, Nemci poriadne provokujú: Na to, čo vyrástlo pri Baltskom mori, okamžite reaguje
Na snímke poslanec Národnej rady (NR) Slovenskej republiky (SR) Michal Šimečka (Progresívne Slovensko) počas 19. schôdze parlamentu 3. októbra 2024 v Bratislave.
Aktualizované
Namiesto stability, hádky, chaos a ... Ostré slova Šimečku na adresu koalície: AHA, čo povedal
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
Americký minister sa obrátil na Izrael s vážnou výzvou: Teraz je najlepší čas!
Janinej kolegyni sa v plote zasekol vták.
FotoVáš Tip
Kolegyňa poslala Jane fotku zo záhrady, tá si išla oči vyočiť: V plote sa zasekol... Takého vtáka nikdy nevidela!
Ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin
Na Ukrajine padla ďalšia dôležitá hlava: Po výzve Zelenského okamžitý odchod