Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.03.2016 09:55 | Správy | Politika

Slovenskí poslanci skladajú v stredu veľký sľub: Dvaja z nich prekvapili odznakom na oblečení!

Dosluhujúci predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini v stredu otvoril rokovanie ustanovujúcej schôdze parlamentu.

Poslanci zvolení v parlamentných voľbách 5. marca v stredu vstúpia do siedmeho volebného obdobia. Čaká ich skladanie poslaneckého sľubu, čím sa ujmú svojich mandátov. Na úvod rokovania zaznela štátna hymna SR a plénum si minútou ticha uctilo pamiatku obetí útokov v Bruseli.

Poslanci Národnej rady SR Viera Dubačová (OĽaNO-NOVA) a Ondrej Dostál (SaS) si na stredajšej ustanovujúcej schôdzi parlamentu žltou hviezdou na hrudi pripomínajú premenu Nemecka na nacistickú diktatúru. Židovskú hviezdu si pripli aj preto, aby upozornili na nebezpečenstvo fašistov v parlamente.

"Dnes je to presne 83 rokov, čo nemecký Reichstag schválil Hitlerovej vláde schvaľovať zákony bez posvätenia parlamentom, čím sa 23. marca 1933 zavŕšila premena Nemecka na nacistickú diktatúru. Je len symbolické, že presne 83 rokov po tomto akte napochodovali do slovenského parlamentu slovenskí fašisti. Je to nebezpečné a chceme na to upozorniť," povedal Dostál.

Dubačová chce dať hviezdou najavo poctu ľudskej dôstojnosti a slobode. "Budem v službách každého jedného občana. Je to pocta ľudskej dôstojnosti a slobode, ktorej by mala byť podriadená každá činnosť v štátnom aparáte," uviedla Dubačová.

Poslanec za Ľudovú stranu Naše Slovensko (ĽSNS) Milan Mazurek sa k žltej hviezde na hrudi niektorých poslancov veľmi vyjadrovať nechcel. "Nie som Žid, nemám si o tom čo myslieť," povedal. Jeho stranícky kolega Milan Uhrík považuje hviezdu u poslancov za cirkus. "Je to cirkus, nedôstojné tohto miesta," reagoval pre TASR a zároveň sa pýta, čo s tým má ĽSNS.

Označenie fašisti odmietol. "My sa za fašistov vonkoncom nepovažujeme," vyhlásil. Členovia ĽSNS sa podľa neho považujú za normálnych slušných ľudí, ktorí chcú, aby zákony platili pre všetkých rovnako.

Potvrdil, že poslanci za ĽSNS nosia po vonku zbrane, pri vstupe do parlamentu ich odkladajú. Budú v tom aj pokračovať, keďže sa podľa Uhríka cítia ohrození. "My sa cítime ohrození, našich členov niekoľkokrát napadli aktivisti, feťáci," povedal s tým, že oni ľudí nenapádajú.

O čo v stredu v parlamente ide?

Poslanci zložia ústavou predpísaný sľub do rúk Pellegriniho. "Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem plniť v záujme jej občanov. Budem dodržiavať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života," znie sľub, ktorý poslanci skladajú tak, že po jeho verejnom prečítaní položia pravú ruku na Ústavu SR, povedia "sľubujem" a podajú ruku predsedovi parlamentu. Odmietnutím sľubu alebo zložením sľubu s výhradou, stráca poslanec mandát.

 

Na programe 20-bodovej schôdze bude aj tajná voľba predsedu Národnej rady SR. Stať sa ním má šéf SNS Andrej Danko, ktorý po svojom zvolení prevezme od Pellegriniho vedenie schôdze. Tá bude pokračovať tajnou voľbou štyroch podpredsedov snemovne. Za Smer-SD kandiduje Martin Glváč, za Most-Híd Béla Bugár, za #Sieť Andrej Hrnčiar a ako zástupca opozície je nominovaná Lucia Nicholsonová (SaS).

Ďalšia tajná voľba sa bude týkať predsedov 19 parlamentných výborov. Štvorčlenná koalícia Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť obsadí 11 kresiel, opozičným stranám SaS, OĽaNO-NOVA a Sme rodina pripadlo spolu osem predsedníckych pozícií. Opozičná ĽSNS nebude mať žiadneho predsedu výboru.

Poslanci si na ustanovujúcej schôdzi utvoria aj poslanecké kluby. Najsilnejší, s počtom členov 49, bude mať Smer-SD, druhý najpočetnejší klub má opozičná SaS (21 poslancov). Nasledujú OĽaNO-NOVA (19), SNS (15), ĽSNS (14) a Sme rodina (11). Most-Híd a #Sieť už prišli o niektorých poslancov, ktorí nesúhlasili so vstupom ich strany do takejto koalície. Bugárovcov tak bude zastupovať desať poslancov a #Sieť len sedem. V prípade strany Radoslava Procházku tento počet na vytvorenie poslaneckého klubu nestačí. Ak nedôjde k inej dohode, poslanci #Siete budú evidovaní ako nezaradení.

Po ustanovujúcej schôdzi zloží dosluhujúca jednofarebná vláda Roberta Fica (Smer-SD) do rúk prezidenta SR Andreja Kisku demisiu. Fico vzápätí podá hlave štátu návrh na vymenovanie novej vlády. Štyri strany, ktoré v utorok (22.3.) podpísali koaličnú dohodu, si rozdelili vládne posty tak, že Smer-SD bude mať v kabinete deväť členov, SNS troch, Most-Híd dvoch a #Sieť jedného.

Premiérom bude naďalej Robert Fico, vicepremiérom pre investície Peter Pellegrini. Rezort vnútra naďalej povedie Robert Kaliňák, financie Peter Kažimír, zahraničné veci Miroslav Lajčák, kultúru Marek Maďarič, ministerstvo práce Ján Richter, ministrom zdravotníctva bude Tomáš Drucker a ministrom hospodárstva Peter Žiga.

SNS na post ministra obrany nominuje Petra Gajdoša, za ministerku pôdohospodárstva Gabrielu Matečnú a na rezort školstva Petra Plavčana. Most-Híd posiela na ministerstvo spravodlivosti Luciu Žitňanskú a rezort životného prostredia povedie László Solymos. Jediným zástupcom #Siete v novej vláde bude minister dopravy Roman Brecely.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Jaroslav († 32) zomrel za mimoriadne záhadných okolností.
Foto
Tragická smrť Jaroslava († 32) je opradená tajomstvom: Odišiel zo sveta rovnako, ako tieto svetové hviezdy?
Francúzsky prezident Emmanuel Macron (uprostred), libanonský premiér Nadžíb Mikátí (druhý zľava), libanonský minister zahraničných vecí Abdalláh Bú Habibas (vľavo), francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Noel Barrot (druhý sprava) a francúzsky minister obrany Sebastien Lecornu (vpravo) počas medzinárodnej konferencie pre podporu Libanonu v Paríži 24. októbra 2024.
Foto
Konferencia o Libanone priniesla výsledky: Krajina dostane obrovskú finančnú injekciu, kam pôjdu peniaze?
Ochranár Erik Baláž v relácii Diskusný klub so Šimonom Žďárským.
Ochranár Baláž: Čím viac medvede strieľame, tým sú pre ľudí nebezpečnejšie
Hanychovej sa škandály ani po rokoch nevyhýbajú.
Foto
Škandalózna Hanychová opäť šokovala: Vážne TOTO urobila?! Budete si ťukať na čelo
Minister zdravotníctva SR Kamil Šaško.
Minister Šaško avizuje úpravu vyhlášky k darovaniu krvi: Ako sa týka LGBTQ+ ľudí?
 Symbolicky si bude obliekať dunajskostredský dres.
Škrtel končí po 35 dňoch! Futbalová legenda podala v DAC demisiu
Komičke a herečke učarovali Čechy.
Foto
Evelyn šokuje fanúšikov: OPUSTÍ rodné Slovensko?! Budete pozerať, kam chce ísť
Záhadný koberec našla približne 60 centimetrov pod povrchom zeme.
Foto
V záhrade našla ZÁHADNÝ kúsok! Myslela si, že o nič nejde: Vtom jej na dvere zaklopalo policajné komando
Po zaočkovaní tehotnej sa protilátky placentou prenesú aj na dieťa a chránia ho v zraniteľnom období.
Zarážajúce čísla: Na Slovensku evidujú tisíce prípadov čierneho kašľa! TENTO kraj by mal spozornieť
Na snímke osobný vlak, ktorý sa vykoľajil na severe Nórska.
AktualizovanéFoto
Pohľad, z ktorého mrazí: Na severe krajiny sa vykoľajil vlak! Z miesta desivej nehody hlásia obeť
Záchranári leteli na pomoc českému turistovi.
Po páde zostala nehybne ležať: Vo Vysokých Tatrách prišla o život zahraničná turistka
Liam († 31) zanechal svojej láske odkaz.
Foto
Zosnulý spevák Liam Payne († 31) zanechal svojej LÁSKE dojemný ODKAZ: Stisne vám srdce